Panettone je obavezni ukras svakog blagdanskog stola i Italiji, a ni nama nije nepoznat. Ovaj slatki kruh od dizanog tijesta sa sušenim voćem, citrusima, orašastim plodovima i čokoladom koji se tradicionalno radi za Božić i Novu godinu dolazi iz Milana, a do danas je svojom prozračnom teksturom i bogatim okusom osvojio čitav svijet.
Iznenađenje iz Milana
Na godišnjem natjecanju održanom prošlog vikenda u Milanu pekara Sucal iz Barcelone osvojila je nagradu za najbolji panettone na svijetu. Žiri su činili poznati chefovi slastičari, a svi natjecatelji morali su poštivati stroga pravila ovog prestižnog svjetskog natjecanja.
Natjecanje između ostaloga zahtijeva da baš svi sastojci, brašno, maslac, voće…, budu iz Italije. Dosadašnji pobjednici redom su također bili iz domovine panetonnea, pa je Sucalova pobjeda time još veća jer ovo je prvi put da je nagrada pripala nekoj pekarnici izvan Italije.
La pastelería Sucal dobar je glas stekla pod imenom Cloudstreet Bakery (Foto: Profimedia)
La pastelería Sucal dobar je glas stekla pod imenom Cloudstreet Bakery, pod kojim je već 2019. godine, kao i sada – na čelu s Tonatiuhom Cortésom, osvojila nagradu za najbolji panettone u Španjolskoj.
Svjetskom se priznanju ni sami nisu nadali pa i nisu sigurni što će im ono sve donijeti, ali pretpostavljaju da će imati gužvu pred Božić. A ako vam ni Milano ni Barcelona nisu usput, možete i sami napraviti panettone, tko zna - možda isto najbolji na svijetu, prema ovom jednostavnom receptu.
5 lakih načina za omekšavanje žilavog komada mesa +2