Nomad Capitalist objavio je ovogodišnju ljestivicu najmoćnijih putovnica. Ona je kreirana na temelju nekoliko kriterija – broja zemalja u koje se s određenom putovnicom može putovati bez vize, oporezivanja građana, globalne percepcije određene zemlje, pitanja dvojnog državljanstva i osobne slobode.

Nomad Capitalist detaljno je razmotrio čak 199 država i što vam koje od njihovih državljanstava donosi te na temelju dobivenih rezultata objavio popis od 10 putovnica s kojima ćete najdalje stići. Europske države, očekivano, dominiraju, pa se među 10 najpoželjnijih našlo čak osam europskih pasoša. Hrvatske, je tradicionalno pri vrhu svjetske liste, negdje oko 20-og mjesta, tako da slobodno putujte svijetom.

Nomad Capitalist objavo je i čije su putovnice najniže rangirane, a ni ovdje 2024. nije donijela većih iznenađenja. Afganistan je bio zadnji, a nešto malo bolje od imati afganistansku je iračku, jemensku ili eritrejsku putovnicu.

Da ne duljimo, otkrit ćemo vam koja je ove godine najpoželjnija europska putovnica (ovo zaslužuje bubnjeve): Dame i gospodo – švicarska! Nije nas previše iznenadilo, ali je zato čitav popis od deset najpoželjnijih i putovnica koje će vas odvesti u najviše drugih zemalja i pritom vam stvoriti najmanje problema – prilično zanimljiv. Bacite oko, popis slijedi:

  1. Švicarska
  2. Irska
  3. Portugal
  4. Luksemburg
  5. Finska
  6. Ujedinjeni Arapski Emirati
  7. Nizozemska
  8. Norveška
  9. Njemačka
  10. Novi Zeland.

Hoće li ovo rješenje stići i u Hrvatsku: Finci uvode aplikaciju koja zamjenjuje putovnicu! Putovnica - 1 Putovnica - 2 Putovnica - 3 +2 Putovnica - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju