Drevna pećinska naselja pronađena u stijenama Colorada UNESCO je prepoznao još krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a njegove tajne neumorno fasciniraju avanturiste, povjesničare i istraživače.

Nacionalni park Mesa Verde jedan je od 58 nacionalnih parkova SAD-a, u blizini grada Corteza. Nedaleko od dijela parka poznatog kao Four Corners, nalaze se gotovo nestvarne ruševine domova izgrađenih u stijenama koje su gradili preci Pueblo Indijanaca, Anasazi, kako su ih nazivali Navajo Indijanci, što znači 'drevni' ili 'drevni neprijatelj', od šestog do 12. stoljeća.

Trebali su proći milijuni godina da snaga prirode oblikuje "zeleni stol" u pješčenjaku, kako španjolski naziv opisuje to mjesto puno uleknuća, špilja i prirodnih izbočina na visini većoj od oko 2600 metara, gdje su Anasazi pronašli domTaj su arheološki "laboratorij" 1888. godine posve slučajno otkrila su dva stočara koja su u potrazi za odbjeglom stokom nabasala na golemu stijenu koja je danas poznata kao Cliff Palace, odnosno Palača u stijeni.

Pronađeno je oko 600 nastambi, odnosno stanova s 50 do 200 soba te oko 4300 arheoloških nalazišta, uključujući i oslikano kamenje koje prikazuje indijansku svakodnevicu.

Pećinske naseobine u međuvremenu su postale meta za lovce na blago, ali zlato niti skupocjene vrijednosti nisu nađeni - ostali su tek ostaci pokojnika i svakodnevni predmeti.

Anasazi su domove gradili na više katova u strmim zidovima kanjona, blizu izvora pitke vode. U nastambe se ulazilo s krova, pomoću ljestvi koje bi se na znak opasnosti uvlačile kroz otvor kako neprijatelj ne bi mogao ući. Osim mjesta gdje su živjeli, Indijanci su imali i mjesto koje je bilo predviđeno za ritualna okupljanja i vjerske obrede. Arheolozi tvrde da su Anasazi imali miran život jer nisu pronašli tragove nasilja.

Indijanci su najvjerojatnije provodili dane uzgajajući kukuruz, grah i bundeve, a bavili su se i keramikom te tkanjem pamuka. Stručnjaci smatraju da ih je potjerala velika suša koja je nastupila na njihovu području pa su se najvjerojatnije morali preseliti kako bi preživjeli. 

Iako još mnogo tajni obavija život drevnog naroda, Mesa Verde nudi pogled u prošlost te nudi dio odgovora o plemenu iznimnih vještina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju