Čini nam se kako kad netko od naših prijatelja ode u Aziju, Malezija i nije baš pri vrhu popularnosti. Obično ljudi odlaze na Tajland, popularni su Kina i Japan, a ni Vijetnam nije za baciti. E pa, vjerujte, nećete pogriješiti ni ako odete u Maleziju, a prije nego što se otisnete na taj put, evo nekih zanimljivih činjenica u vezi te zemlje...

Kišna šuma usred aerodroma

Čim sletite u Kuala Lumpur, glavni i najveći malezijski grad, bit ćete oduševljeni. Naime, prilikom izgradnje modernog aerodroma odlučilo se sačuvati dio prirode, tako da je usred zračne luke ostala – kišna šuma. Putnici dok čekaju let mogu pokisnuti ili se lijepo prošetati zelenilom usred konstrukcije betona i aluminija.

Motoristi nose jakne okrenute naprijed

Kad je o vremenu riječ, valja znati kako godišnje u Maleziji bude pregršt grmljavinskih nevremena. Sunčan dan začas postane kišni i obratno, klima je jednostavno takva. Također, zrak je prilično zagađen te prolaznici kažu kako odjeća na cesti postaje vrlo brzo prljava. Iz tog razloga bajkeri okreću jakne prema naprijed, jer ih one tako štite od vjetra i prašine, a mnogi turisti kažu kako su takvo nešto vidjeli samo ovdje.

Najveći rotor na svijetu

Jeste li ikad čuli za grad Putrajaya? Nismo ni mi, ne bojte se, ali zanimljivo je što se u njemu nalazi najveći kružni tok na svijetu, koji se proteže na gotovo nevjerojatna 4 kilometra!

Singapursko – malezijska granica

Granični prijelaz između ove dvije zemlje jedan je od najkorištenijih na svijetu. Dobar dio Malezijaca radi u Singapuru, a kako bi došli, trebaju tek prijeći most. Granicu svaki dan prijeđe otprilike – pola milijuna ljudi.

Ludi za hororima

Dva najpopularnija filma u malezijskoj filmskoj povijesti su horori o zombijima i duhovima! Dakle, ovdje na cijeni nisu drame ni ratni spektakli, već horor-filmovi, a malezijski redatelji svake godine ih izbace više nego filmova svih drugih žanrova!

Svjetlo u kinu

Ne, nije da se toliko boje horora u kojima uživaju da bi ih morali gledati uz svjetlo, već je Malezija muslimanska zemlja i u njoj postoje neka stroga pravila. Tako naprimjer ostavljaju upaljena svjetla za vrijeme filmova, a nije uobičajeno ni da u kinu muškarac i žena sjede jedno do drugog ako nisu u bračnoj zajednici.

Nema kupatila nakon vjenčanja

U regiji Tidong, par koji se vjenča ne smije koristiti kupaonicu tri dana nakon vjenčanja. Par se promatra i daju im se minimalne količine hrane i vode. Razlog? Vjeruje se da ako se ovaj običaj ne poštuje, novopečene partnere pratit će loša sreća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju