Skromni Swindon u Wiltshireu, engleski je grad koji je postao poznat diljem svijeta. I to ne zbog poznatih ličnosti, velikih postignuća svojih stanovnika niti prirodnih ljepota - nego jedinstvenog rotora koji čini sedam kružnih tokova. Magic Roundabout je s vremenom postao legendarni, gotovo mitski entitet od kojeg strahuju nesigurni vozač i sa zebnjom planiraju putovanje u Swindon.

A sada konkretno: u središtu grada Swindona, odmah pored lokalnog nogometnog stadiona, nalazi se raskrižje na kojem se spaja pet prometnica. Do 1960-ih to je bio standardni kružni tok - uobičajeni britanski način rješavanja složenih raskrižja. Kako je i tada zbunjivao vozače, stručnjaci su odlučili olakšati vožnju u tom dijelu grada i osmislili mega rotor sastavljen od pet malih kružnih tokova, po jedan za svaku prilaznu cestu, a osim vanjskog kruga povezuje ih još jedan unutarnji.

Ilustracija uske i zavojite ceste na planini Zanimljivosti Dobro došli u vozački pakao: Uska strma cesta koju bolje nemojte ni pokušati prijeći

Prije nego što je dobio nadimak koji je prerastao u službeno ime, kružni tok se najprije zvao County Island, a kada je malo narastao postao je County Islands. No zbog "čarolije" kojom se vozači snalaze na Magic Roundaboutu opravdava ime. Iako izvana djeluje kaotično, promet se odvija gotovo cijelo vrijeme; vozači čekaju tek nekoliko sekundi da se uključe u male kružne tokove i ravnomjerno putuju malom brzinom preko križanja. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju