Promijenimo odmah pitanje iz naslova teksta jer će odgovor uvijek biti nula. Jer da znamo da još npr. pet plemena u raznim zakutcima svijeta uživa u svojoj slobodi, odgovor bi svejedno bio nula - jer ako znamo za njih, onda su i otkriveni. Zar ne?

Krenimo s drugom tezom… Koliko na svijetu postoji još plemena s kojima nismo stupili u kontakt? E, na to je sad već lakše pronaći odgovor iako se nadamo da je onih neotkrivenih još na tisuće i da guštaju zaštićeni od svih problema modernog svijeta.

Smatra se da je još stotinjak plemena na Zemlji s kojima kontakta gotovo nije ni bilo. To su grupe ljudi koji žive u potpunoj izolaciji i nemaju nikakav stalni doticaj čak ni sa svojim najbližim susjedima, a kamoli s ostatkom svijeta. Očekivano, najviše se njih nalazi u Amazoniji.

Podaci o tim plemenima jako su šturi i malo ih je, a uglavnom su zabilježeni prilikom slučajnih susreta, odnosno pomoću fotografija iz zraka. Većina vlada svijeta u kojima ta plemena žive ne pokušavaju ostvariti kontakt te ih nastoje zaštititi od neželjenih posjetitelja koji bi sebe i njih mogli dovesti u opasnost.

Jedno od najpoznatijih plemena s kojima još nismo stupili u kontakt je ono s otoka Sjeverni Sentinel, koji pripada Indiji. Sentinelci su postali najpoznatiji prije nekoliko godina kada su ubili američkog misionara koji je silom htio doći na otok i širiti svoje stavove iako je znao da je otoku pristup zabranjen.

Kako "otkriti" neotkrivena plemena?

Tijekom godina, desetljeća i stoljeća dogodile su se razne neobične situacije i susreti koji su iznenadili cijeli svijet. Na kraju 18. stoljeća smatralo se kako su doseljenici otkrili sva plemena na području Sjeverne Amerike. Međutim, samo 50 kilometara od današnjeg centra svijeta, New Yorka, naišli su na posljednje neotkriveno indijansko pleme.

Još veće iznenađenje priredio im je više od stoljeća kasnije Ishi, posljednji pripadnik plemena Yahi, koji se jednog lijepog dana 1911. godine u svojoj tradicionalnoj odjeći išetao iz šume u Kaliforniji. On je bio posljednji pripadnik svojega plemena, koje je, kao i mnoga druga, nastradalo u kalifornijskom genocidu koji se dogodio u 19. stoljeću. Prozvali su ga posljednjim Indijancem te zaposlili kao domara na sveučilištu na kojem su ga proučavali. U zgradi sveučilišta je živio i proveo preostalih pet godina svoga života.

Za vrijeme rata u Vijetnamu nakon jednog od masovnih bombardiranja iz džungle je izašlo preplašeno pleme za koje nitko do tada nije znao, a grupa turista naletjela je u Peruu na cijelu zajednicu koju nitko prije njih nije vidio i sve snimila, a da bi stvar bila još zanimljivija, znanstvenici su zbog nekih indicija potrošili desetljeća u traženju tog plemena.

Prvi susret plemena i modernog čovjeka

Nadamo se da postoji još puno neotkrivenih plemena koja razvijaju svoje običaje i kulturu, a kako bi izgledalo da mi npr. na našem sljedećem putovanju u Papuu otkrijemo jedno, vjerojatno nećemo nikada saznati, ali zato možemo uživati u stvarnim snimkama na kojima je zabilježeno kako izgleda situacija kada izolirano pleme prvi puta vidi "modernog" čovjeka.

Pleme Dani - 3 Zanimljivosti Pogledajte što se dogodi kada izolirano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju