Kanjon Vratne u istočnoj Srbiji rijedak je fenomen, idealan za one koji obožavaju pješice istraživati prirodne ljepote. Rijeka Vratna najpoznatija je upravo po prirodnim kamenim mostovima – prerastima koji izgledaju poput golemih vrata i najviši su u Europi.

Tri mosta do kojih se dolazi planinarskom stazom nastala su urušavanjem velike pećine. Raspoređene unutar tri kolometra, Mala, Velika i Suva prerast čine jedinstveni prizor. Kamene vratnice zaobljene lukovima i prekrivene neobiničnim reljefima, okružene netaknutom prirodom, ne mogu se pronaći nigdje drugdje na svijetu.

Kanjon Vratne u Negotinskom kraju privlači istraživače sa svih krajeva svijeta, kao i sve one koji uživo žele promotriti to čudo prirode. Prema narodnoj predaji prirodne vratnice su put u druge svjetove, no i bez ikakve čarolije dovoljno je fascinantna visina mostova: Mala prerast broji 34 metra, Velika ima 26 metara, ali je zato 45 metara dugačka.

Nešto udaljenija, Suva prerast je najnepristupačnija, ali jednako monumentalna sa svojih 20 metara visine i labirintom hodnika te rijekom koja pod njom ponire.

Zanima li vas nešto više o povijesti ovog kraja, na izlazu iz kanjona nalazi čeka i manastir iz 14. stoljeća, a nešto vremena možete utrošiti i na proučavanje biljaka i životinja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju