"Kako se ono zoveš? Oprosti, grozno pamtim imena" jedna je od rečenica koja se često čuje, pogotovo nakon rukovanja s većim društvom.

Mnogi ljudi prilikom upoznavanja čuju samo svoje ime, a malo je onih koji će upamtiti ime sugovornika, ako ga nekoliko puta ne ponove. Razlog tome je što mozak imena doživljava kao nevažnu informaciju koja nam nije bliska – baš kao i brojevi ili datumi, ne izaziva nikakvu emociju.

Primjerice, upoznamo li imenjaka naših roditelja, brata ili sestre, lakše ćemo zapamtiti ime nego ako nam se pojavi ono uz koje ništa ne vežemo. 

Želimo li upamtiti nečije ime, prvi je korak koncentracija u trenutku upoznavanja, a zatim možete iskušati neku od memorijskih tehnika.  

Darko ima dugačku kosu, Viktorija „v“ izrez, Una uski nos, a Dalibor je visok, baš kao kakav bor“, jedan je od primjera memorijskih tehnika kojima se služe oni koji žele u kratkom vremenu zapamtiti velik broj imena, poput konobara na ekskluzivnim kruzerima koji svako jutro moraju pozdraviti goste poimence, učitelja u školama ili „poslovnjaka“ koji žele biti profesionalni.

No ako vam takav način pamćenja ne leži, isprobajte trik pjevušenja imena u glavi – pali, koliko god to luckasto zvučalo. Za početak se usredotočite na ime, a potom ga ponavljajte u mislima što više puta, najbolje u ritmu neke pjesmice. Caka je u broju ponavljanja, tvrde stručnjaci, jer tako ime dulje ostaje u memoriji.

Najveće na svijetu: Groblje aviona na površini većoj od dva Gola otoka Groblje aviona Groblje aviona - 5 Groblje aviona - 1 +4 Groblje aviona - 2

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju