Iako je Slavonija najpoznatija po svojim plodnim ravnicama, njezine i tisuću metara visoke planine, čiji su vrhovi nekada bili otoci u Panonskome moru, ljubiteljima planinarenja i aktivnosti u prirodi nude više od 300 kilometara markiranih i održavanih planinarskih staza i brojne aktivnosti na otvorenom.

Iako nije najviša slavonska planina, Papuk, po mnogima najljepša, jedna je od najposjećenijih. Osim magične bukove šume, Park prirode Papuk lako je dostupan i sa svoje sjeverne i s južne strane – iz Slatine ili Požege, tj. iz dvije županije, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske. U park se može ući na čak tri ulaza: Voćin, Slatinski Drenovac i Orahovica.

S 200 kilometara markiranih planinarskih staza i s mnogim outdoor sadržajima, Park prirode Papuk omiljeno je izletište i mjesto za aktivno istraživanje prirode bez obzira na godišnje doba. Tako je Park Prirode Papuk i idealna destinacija za zimski hiking – a za pravo uživanje u njemu dovoljna vam je tek pametno navučena slojevita odjeća i dobre gojzerice.

Unutar Parka prirode nalaze se brojna područja pod posebnom zaštitom. UNESCO-ov geopark, geološki spomenik prirode Rupnica, park-šuma Jankovac, posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta, spomenik prirode Stanište tise, posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak samo su neka od njih.

Većina izletnika svoj posjet Papuku započinje i završava s Jankovcem i Grofovom poučnom stazom i 36 metara visokim slapom Skakavac koji na niskim temperaturama smrzne. Nadaleko je poznata i Kuća panonskog mora, adrenalinski park Duboka,kao i Orahovačko jezero, omiljena destinacija za razonodu, izlet i uzbudljive aktivnosti na otvorenom.

Mnoge će rekreativce i sportaše razveseliti vijest da iznad Orahovice niče i nova oaza za ljubitelje aktivnog odmora. Projekt turističko-rekreacijski centar "Jezero – Hercegovac – Ružica grad" sufinancira Europska unija iz fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. – 2020.

Već su uređeni sportski tereni i sanitarni čvorovi na Orahovačkom jezeru, kao i 14 bungalova u šumi uz Jezersku cestu, a pri kraju je i izgradnja zgrade Edukativnog centra – Škola u prirodi s 52 ležaja, polivalentnom konferencijskom dvoranom i brojnim multimedijalnim sadržajima.

Uredit će se i planinarske staze do srednjovjekovnog Ružica-grada, avanturiste će privući i adrenalinski park na obali jezera Hercegovac iznad kojeg će prolaziti zipline, a od proljeća će do orahovačkih jezera voziti i električni turistički vlakić.

Odlična ideja za izlet, još bolje vikend: Park na Papuku u kojem nikad ne može biti dosadno Adrenalinski park Duboka, Papuk - 1 Adrenalinski park Duboka - 2 Adrenalinski park Duboka, Papuk - 3 +3 Adrenalinski park Duboka, Velika

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju