Laponski gradić Glommersträsk u sjevernoj Švedskoj čvrsto je odlučio stati na kraj sve većem iseljavanju i pokušava privući mlade obitelji tako što će im – platiti da se dosele.

U Glommersträsku koji je sredinom prošloga stoljeća brojao tisuću stanovnika, danas živi tek 200 ljudi, a od toga 23 djece osnovnoškolske dobi. Srednja škola Glommersträsk zatvorena je još 2009. godine kada je u njoj ostalo tek 18 učenika, a sada i osnovnoj prijeti zatvaranje. Lokalnim je zakonom naime propisano da škola u koju je upisano manje od 25 učenika – prestaje s radom.

Glommersträsk je smješten u prekrasnom netaknutom prirodnom prostranstvu, u koje se morate zaljubiti ako mislite živjeti u gradiću zapravo prilično udaljenom od svega.
 

Najbliži grad Arvidsjaur, u čiju u srednju školu preseljeni i „naši“ srednjoškolci iz Glommersträska, udaljen je oko pola sata, tehničko središte regije Skellefteå udaljena je oko sat vremena automobilom, dok se do obalnog grada Luleåa može stići za dva sata.

Kako bi sačuvao svoju školu i vratio stanovnike, Glommersträsk nudi obiteljima s djecom u dobi od šest do petnaest godina deset tisuća švedskih kruna (oko 880 eura) ako se dosele. Ponuda vrijedi za prvih pet obitelji koje se prijave, a zanimaju li vas bijele zime, borove šume i život na sjeveru, požurite, jer se priča da su se već dvije obitelji prijavile.

Obitelji se moraju obvezati da će im djeca provesti barem jednu školsku godinu u lokalnoj školi, a grad će im pomoći pronaći posao i smještaj. Na natječaj se mogu prijaviti svi koji imaju švedsku boravišnu dozvolu - bez obzira na državljanstvo.

Popis za savršeni vikend: 7 stvari koje morate probati, vidjeti i doživjeti u Gorskom kotaru Umjetno jezero Bajer u Fužinama Špilja Vrelo, Fužine Unutrašnjost špilje Vrelo +6 Gorski izvor u špilji Vrelo

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju