Cestom koja blago vijuga i otkriva pogled na zelena polja prošarana ovcama, crvenim i narančastim lišćem, stablima jabuka i malim kućama najčešće voze automobili stranih tablica koji se dolaze diviti – i fotografirati taj kraj.

Mjesto radnje ove bajke je grad Pomfret, koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Vermont. Iako to mjestašce mirno živi većinom godine, svake jeseni ondje se sjate posjetitelji iz svih krajeva zemlje kako bi se guštali u predivnim bojama krajolika. Pritom bez pardona stanu na sred ceste i blokiraju promet dok ne obave što trebaju za Instagram, Facebook ili privatni album.

"Promatrači lišća" se tijekom jesenskih mjeseci razmile po brežuljcima, cestama i vrtovima. Nakon što su fotografije farme Sleepy Hollow osvojile internet stvari su izmakle kontroli, kažu mještani čiji su mir narušile mase turističkih autobusa, kao i influenceri koji su počeli preskakati natpise koji zabranjuju ulaz i prolaz, presvlačili u javnosti za fotografiranje, kao i obavljali nuždu uz cestu. Mještani su se požalili lokalnim vlastima koje su prošle godine privremeno zatvorile cestu u jednom smjer, no to nije zaustavilo posjetitelje.

Ove godine lokalci su se odlučili potražiti novac na crowdfunding platformi GoFundMe i nakon što su skupili više od 15 tisuća dolara vlasti su odlučile zatvoriti cestu prema imanju tijekom vrhunca sezone jesenskog lišća od 23. rujna do 15. listopada za sve osim stanara. Lokalci su odahnuli, a Influenceri se razljutili jer ih je dočekala zabrana. 

Većina stanovnika Pomfreta naglasila je da nisu protiv turista nego jednostavno žele da se ljudi prema njihovom rodnom gradu odnose s poštovanjem.

Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume" Hrvatska - 4 Hrvatska - 3 Hrvatska - 2 +1 Hrvatska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju