Milenijski križ najveći je križ na prostoru bivše Jugoslavije i jedan od najvećih u Europi. Ova čelična konstrukcija izdiže se na visinu od 66 metara na planini Vodno u Sjevernoj Makedoniji te je svega 15-ak kilometara udaljena od centra Skoplja.


Čelični križ izgrađen je kao spomenik na dva milenija kršćanstva u ovoj zemlji, a postavljen je 2002. godine na najvišem vrhu – Krstovaru. Otada je postao jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, koja se vidi iz gotovo svih dijelova Skoplja. 

Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 3 Zanimljivosti Giganti od betona i stakla: 7 najviših zgrada na prostoru bivše Jugoslavije

Njegovoj popularnosti pridonijela je činjenica što do križa vozi žičara, ali i što se u samoj konstrukciji nalazi dizalo koje vodi do vrha te s kojeg puca najljepši pogled na panoramu glavnog grada. Križ se također vidi iz gotovo svih dijelova glavnog grada.

Najveći križ na svijetu pak je Cruz de los Caidos u španjolskom gradu San Lorenzo de El Escorial, koji je izgrađen 1956. godine, a izdiže se na visinu od 150 metara.

7 najljepših nacionalnih parkova na prostoru bivše Jugoslavije Nacionalni park Triglav Nacionalni park Una Nacionalni park Mavrovo +3 Nacionalni park Tara

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju