Filmovi nas ponekad nešto i nauče, pa ako ste gledali legendarni film „Amelie“, vidjeli ste kafić u pariškom kvartu Montmartre, u kojem radi junakinja filma. Upravo su takva mjesta zaštitna lica kvartova, mjesta gdje ćete pročitati novine, tračati susjede, ali i uživati u jutarnjoj kavi i kroasanu. Zapravo, ovakvi tradicionalni kafići toliko su bitni za francusku kulturu da je predsjednik Emanuel Macron iznio plan u namjeri da ih spasi od izumiranja.

Prošlog mjeseca predsjednik Macron započeo je kampanju za otvaranje ovakvih kafića u ruralnim dijelovima zemlje, naročito u onima koje posljednjih godina bilježe značajan pad broja stanovnika jer ljudi sve više napuštaju sela i odlaze u gradove. Ipak, sela i manja mjesta i dalje čine 30 posto stanovništva zemlje, a polovica njih više nema ni kafić ni bistro. Kako smo već napisali, ta su mjesta bitna zbog interakcije i života malog mjesta, no trend zatvaranja bistroa postoji već posljednjih 50 godina – prema Associated Pressu, broj takvih objekata pao je s 200 na 40 tisuća.

Francuska vlada želi spasiti kafiće od propasti Francuska vlada želi spasiti kafiće od propasti (Foto: Getty Images)

Kampanju, nazvanu „1000 cafes“, financira francuska vlada, a primarni joj je cilj spasiti kafiće u malim mjestima. Napravljena je i web-stranica pomoću koje načelnici općina mogu aplicirati i tražiti otvaranje kafića u svojim mjestima. Kriterij za to vrlo je jednostavan – mjesto ne smije imati više od 3500 stanovnika, ne smije imati niti kafić ili postojeći mora biti u opasnosti od zatvaranja.

No, sudeći prema ideji, u ovim kafićima moći će se mnogo više, što podrazumijeva korištenje usluga i proizvoda koji više nisu dostupni. Tako će kafići poslužiti i kao poštanski uredi, umjetnički centri, ali i kao mali kvartovski dućani koji nude kruh i mlijeko.

Kako će sve ispasti, tek ćemo vidjeti, no svakako ova inicijativa, pokrenuta sa samog vrha, može donijeti samo pozitivno za mala mjesta. Nadajmo se da će biti tako jer mnogi sigurno žele ostati u svojim mjestima, ali silom prilika iz njih odlaze.

Arheolozi mole za pomoć: Tko dešifrira natpis s kamena dobit će 15 tisuća kuna Kamen Kamen Kamen +0 Kamen

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju