Jeste li čuli za Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku ili Pridnjestrovlje? Riječ je o dijelu teritorija Moldavije koji se prostire na 4163 četvornih kilometara s lijeve obale Dnjestra, a koji je proglasio svoju neovisnost 2. rujna 1990. godine.

U trideset godina postojanja ova regija koja se naziva još i Transnistria oformila je svoju vladu, vojsku, ustav, sudstvo, valutu i putovnice.

Abhazija Putovanja Regija koja oduševljava: Neotkriveni biser Europe koji će osvojiti ljubitelje prirode

S obzirom na to da je nije priznala niti jedna država ili međunarodna organizacija osim spornih područja poput Abhazije, Gorskog Karabaha i Južne Osetije, njezina je putovnica posve beskorisna. Srećom, većina od oko 550.000 stanovnika Pridnjestrovlja ima dvostruko ili čak trostruko državljanstvo, te putuje svijetom s putovnicama Moldavije, Ukrajine ili Rusije.

Singapur - 4 Zanimljivosti Otvaraju (gotovo) sva vrata: Najmoćnije putovnice na svijetu

Većina stanovnika živi pak u glavnom gradu – Tiraspolu, koji se smatra jednim od najsiromašnijih gradova na Starom Kontinentu. Štruca od pola kilograma kruha ovdje stoji 2,5 kune, karta za javni prijevoz oko 1 kune, dok sedam kuna treba izdvojiti za litru benzina. Zemlja je prepuna napuštenih tvornica iz perioda bivšeg SSSR-a, a većina stanovništva radi u čeličanama, tekstilnoj industriji te u proizvodnji alkoholnih pića.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju