Uz svoju ulogu vođenja britanske kraljevske obitelji više od sedam desetljeća, kraljica Elizabeta II. bila je važna osoba u nekoliko drugih zemalja kao glava Commonwealtha.

Commonwealth, ranije poznat kao British Commonwealth, ima porijeklo koje datira stoljećima, ali trenutna verzija seže skoro stotinu godina u prošlost. Udruženje je veći dio svog postojanja bilo pod jurisdikcijom kraljice, a iako je započela vladavina kralja Charlesa III., to ne znači automatski da će on biti na čelu Commonwealtha.

Što je Commonwealth?

Commonwealth je dobrovoljno udruženje zemalja diljem svijeta koje su nekada bile dio Britanskog Carstva. Cilj udruženja, prema službenoj web stranici, je "podržavati vlade članica i partnerstvo sa širom obitelji Commonwealtha i drugima, kako bi se poboljšala dobrobit svih građana Commonwealtha i unaprijedili njihovi zajednički interesi na globalnoj razini." Drugim riječima, oni rade na zajedničkim ciljevima prosperiteta, demokracije i mira. Tajništvo Commonwealtha je međuvladina organizacija koja koordinira i provodi veliki dio rada Commonwealtha, uz podršku mreže od više od 80 organizacija.

Udruženje je osnovano 1926. godine kao dio Balfourove deklaracije iz 1926. godine i jedna je od najstarijih političkih organizacija na svijetu. Nastala je prije Ujedinjenih naroda i NATO-a.

Koje zemlje su dio Commonwealtha?

U udruženju je 56 zemalja, a na svakom kontinentu osim Antarktike nalazi se po jedna. Tamo su: 21 afrička država, 13 karipskih i američkih zemalja, 11 pacifičkih otočnih zemalja, osam azijskih zemalja te tri europske zemlje (Cipar, Malta, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Neke od zemalja koje su u organizaciji su Kanada, Bahami, Jamajka, Gana, Nigerija, Južnoafrička Republika, Indija, Australija i Novi Zeland. Cijeli popis zemalja možete pronaći ovdje. Najmanja članica je pacifička nacija Nauru, sa 10 tisuća stanovnika, dok je najveća Indija s 1,4 milijarde stanovnika. Ukupno, u Commonwealthu živi 2,5 milijarde ljudi.

Zanimljiva je činjenica da se polovica od 20 najvećih svjetskih gradova u usponu nalazi u Commonwealthu, a to su New Delhi, Mumbai, Nairobi, Kuala Lumpur, Bangalore, Johannesburg, Kolkata, Cape Town, Chennai i Dhaka.

Iako titula "šefa Commonwealtha" nije dodijeljena kruni, dogovoreno je među svim zemljama Commonwealtha tijekom sastanka šefova vlada Commonwealtha 2018. u Londonu da će princ od Walesa - sadašnji kralj - naslijediti kraljicu Elizabetu II. nakon njene smrti.

Najvažnija funkcija u organizaciji uz glavu Coomonwealtha, je ona glavne tajnice, a tu funkciju obnaša Rt Hon Patricia Scotland Kt, rođena u Dominici. Ona je šesta je glavna tajnica Commonwealtha, druga glavna tajnica s Kariba i prva žena na toj dužnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju