Želite li dobro ručati i večerati, otputujte u Italiju. Na jelovniku ćete naći tradicionalna jela talijanske kuhinje od divnih hrskavih pizza, kremastih tjestenina i rižota do božanstvenog gelata i tiramisua. Izbora je na pretek za ljubitelje slanih i slatkih jela.

Ako ste ljubitelji obilatog doručka, mogli biste se pak razočarati. Dobar dio Talijana uopće ne doručkuje, a dan obično započinju tek sa šalicom kave. Ako nešto i pojedu, uglavnom je to pecivo cornetto, komadić kruha s malo maslaca i džema ili žitne pahuljice s malo mlijeka.


Njihove se prehrambene navike preslikavaju i u ponudi jela za doručak u hotelima.

I dok se u većim hotelima isplati uzeti noćenje s doručkom jer ćete na švedskom stolu naći obilje različitih jela, u manjim obiteljskim hotelima, kojih je u Italiji mnogo – situacija je znatno drugačija.

"Evo, vratili se upravo iz Toskane, odsjeli smo u malom obiteljskom hotelu u termama Montecatini s tri zvjezdice", žali nam se jedan čitatelj Punkufera iz Zagreba. "Svaki dan na doručku isti prizor – narezani kruh produljene svježine i suha peciva iz vrećice, tanjur salame, sir u listićima koji je teško izvaditi iz plastičnog omota, zdjelica kuhanih jaja, nešto maslaca i pekmeza, malo žitarica – i to je to. Ostali smo gladni."

Tipičan talijanski doručak sastoji se od kave i cornetta Tipičan talijanski doručak sastoji se od kave i cornetta (Foto: Shutterstock)

Što je tipičan doručak u Italiji i što se može naći u ponudi u hotelima, rasprava je koja se već godinama vodi i na Tripadvisoru.

"Uz rizik da viču na mene jer ne cijenim talijansku kuhinju, moram reći da je doručak koji mi je većina hotela poslužila tijekom nedavnog putovanja u Rim i Firencu bio prilično otužan. Većina švedskih stolova izgledala je ovako: tanjur sira, malo salame, zdjela kukuruznih pahuljica i nekoliko grickalica u košarici s automata. Isprva sam mislio da je stvar u hotelu, ali nakon što sam prošao nekoliko mjesta, činilo se da je jelovnik ostao gotovo isti. Većina mjesta čak ni ne kuha svježu kavu", potužio se korisnik dinovino iz Sjedinjenih Američkih Država.


"Ja često posjećujem Italiju zbog posla, ali i užitka. Doručak je bolji što je hotel skuplji", tvrdi korisnik BobbyBaby.


Korisnica teacup tvrdi da doručak nema veze s novcem i cijenom smještaja. "Vaš hotel nije škrt zato što ne nudi mnogo opcija. Talijani jednostavno ne jedu mnogo hrane za doručak. Dio užitka putovanja je guštanje u lokalnoj kulturi i običajima. Jeste li primijetili da je u Italiji jako teško naći restoran koji poslužuje pečena jaja, palačinke i vafle?"

Ako ste tip koji vjeruje da je doručak najvažniji obrok u danu i jutro ne možete započeti bez obilnog doručka, provjerite što vas čeka u mjestu u kojem planirate odsjesti prije nego što rezervirate smještaj i platite ga.

Kakva su vaša iskustva?

Jeste li dobro doručkovali u Italiji?

  • Da, doručak je bio fantastičan, ali odsjeli smo u skupljem hotelu
  • Odlično smo jeli iako smo odsjeli u hotelu s tri zvjezdice
  • Doručak je bio skroman i ne pretjerano dobar

glasova:

Doručak dostojan faraona nakon kojeg je teško disati: Dobar razlog zašto Egipćani jedu bob čim otvore oči Egipatski doručak - 4 Egipatski doručak - 1 Egipatski doručak - 2 +0 Egipatski doručak - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju