U srcu užarene pustinje u Tempeu u Arizoni prostire se prvi američki grad bez automobila. Riječ je zapravo o novoj četvrti po imenu Culdesac u Tempeu koji je od gradskog centra udaljen oko tri kilometara, a u kojoj su automobili zabranjeni.

Culdesac je 170 milijuna dolara vrijedan stambeni projekt američkog poduzetnika Ryana Johnsona koji je želio stvoriti zajednicu koja brine o okolišu, želi smanjiti emisije ugljika te pronaći alternativne načine prijevoza.

Zajednica je građena u periodu od 2019. do 2023. godine, a dizajnirana je po uzoru na neke europske gradove u kojima se svi važni objekti nalaze u neposrednoj blizini – i do njih je moguće prošetati.

Umjesto stalnog brujanja limenih ljubimaca u Culdesacu priželjkuju nježno zujanje električnih bicikala koji se smatraju jedinim poželjnim prijevoznim sredstvom ovdje. Štoviše, prvih 200 stanovnika Culdesaca dobilo je na poklon besplatan e-bicikl tvrtke Lectric Ebikes.

Bez garaža i parkirnih mjesta

Culdesac Tempe se prostire na oko 6,5 hektara, a zasad obuhvaća 600-injak stanova, ali i restorane, kafiće, fitness centar – pa čak i kuhinju na otvorenom.

S obzirom da su automobili zabranjeni nema potrebe za garažama niti parkirnim mjestima – ovaj prostor upotrijebit će se za sadržaj od zajedničkog interesa.

U svijetu u kojem se ljudi osjećaju izolirano i otuđeno, Ryan Johson želi vratiti osjećaj zajedništva na ulice Culdesaca. Baš zato buduće stanovnike se potiče da što više hodaju, grade dobrosusjedske odnose i druže se.

Kako izgleda prva američka zajednica koja je planski građena za život bez automobila, pogledajte u videu koji slijedi.

Dalmatinska oaza: Otok ljubavi na kojem su automobili zabranjeni Silba Silba - 1 Silba - 3 +1 Silba - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju