"Banksy u Ljubljani", izložba radova jednog od nautjecajnijih i vjerojatno trenutačno najpozantijeg street art umjetnika na svijetu, Banksyja, čiji je pravi identitet i dalje tajna, otvorena je prije dva tjedna i trajat će sve do 21. travnja.

Nepoznavanje lica i imena umjetnika, što nam vjerojatno i sam autor poručuje, nije nimalo bitno za primanje i prihvaćanje njegove poruke. A nju prenosi jasno, s papirnatom vrećicom na glavi, kako se nekada znao fotografirati, ili bez nje.

Tko je Banksy (ni)je bitno

Banksy je subverzivni umjetnik, kontroverzan za kapitalistički svjetonazor, militantni pacifist, borac protiv licemjerja, i prije svega – humanist, uvijek na strani potlačenih i uvijek do kraja dosljedan svojim principima. Česti su mu motivi djeca, štakori, majmuni, policajci, članovi kraljevske obitelji i druge slavne osobe. Polemizira sa svijetom i ratom, parafrazira poznata umjetnička djela i uvijek ostaje vjeran sebi i ulici.

Izložbu "Banksy u Ljubljani" organizirala je galerija Deva Puri iz Bleda u pop-up izložbenom prostoru u samom centru Ljubljane u Čopovoj ulici, u zgradi u kojoj je nakada bila trgovina obuće. Kustos David Rjazancev, koji je, između ostalih, postavio i izložbe grafika Marca Chagalla, Pabla Picassa i Salvadora Dalíja, na "dovođenju" Banksyja u Sloveniju radio je 10 godina.

Iako Banksyjeve izložbe nisu rijetke, rijetko je koja postavljena s autorovim blagoslovom. Ljubljanska izložba također nije autorizirana, ali poznato je da Banksy surađuje samo s najvećim umjetničkim kućama (i pritom ne mislimo na one diverzije kada su se njegova djela čarobno pojavila izložena u Louvreu ili MoMa-i).

Izložba koja "nije za muzeje"

"Banksyjevu izložbu možete organizirati na tri načina. Prvi je bio nedostižan jer suradnja s Banksyjem nije moguća (u Ljubljani, op.a.). Druga mogućnost je tiskanje njegovih najpoznatijih djela, što ne pokazuje širinu koja priliči njegovim djelima“, medijima je objasnio vodič izložbe Toni Cahunek.

Zato je Rjazancev odabrao "treći put" i u Ljubljani izložio originalna Banksyjeva djela u vlasništvu kolekcionara, dakle ona koja je i sam Bannksy htio da ih publika vidi. David Rjazancev dodao je da je veći izazov bio pronaći prostor za izložbu jer Banksy nije za muzeje, a predviđa i da će ova sada postavljena biti i jedina izložba u prostoru u Čopovoj ulici.

U novoj pop-up galeriji izloženo je više od 100 Banksyjevih djela, ali i djela umjetnika koji su na njega utjecali, bez obzira na žanr, pa ćete u bivšoj trgovini cipela naletjeti i na Piccassa i na Warhola, ali i na Banksyjeve street art (i stencil art, ako ćemo štrebarski) kolege, Bleka le Rata, Jimmyja Cautyja, Davida Johna Shrigleyja i Jeffa Gillettea. Ljubljanska izložba pokazuje Banksyja u svoj njegovoj umjetničkoj širini, pa su uz grafike, plakate i naslovnice glazbenih albuma, predstavljani i drugi njegovi projekti i suradnje.

Ulaznice za "Banksyja u Ljubljani" možete kupiti na licu mjesta ili preko Eventima po cijeni od 13 i pol eura za zaposlene, odnosno 9 i pol eura za učenike studente i umirovljenike. Djeca osnovnoškolskog uzrasta ulaznicu plaćaju samo 7 eura, a u ponudi je i obiteljska ulaznica 2+2 za 37 eura. 

Dok ste u Ljubljani

Napravite izlet od posjeta izložbi. Pop-up galerija nalazi se u istoj ulici u kojoj je prije nekoliko mjeseci otvoren restoran Jaz Ane Roš, koji je nešto opuštenijeg koncepta od Hiše Franko jedini slovenski restoran s tri Michelinove zvjezdice koja je i proslavila ovu cheficu.

Iako Jaz dobiva samo pohvale, ako ste više za obrok s nogu obavezna stanica u Ljubljani je Klobasarna koju ne smijete propustiti, ako ste fun kranjskih kobasa. Ako ste više za svašta po malo, a pritom volite unijeti i nešto b-vitamina prirodnim putem, dakle pivom – pravac Lajbah, naša najdraža pivnica u okolici Zagreba. ;) Uz tapase i ukusne zalogaje, ponuda piva što u boci što na pipama je fantastična, a i prostor i dvorište silno suugodni za provesti koji sat.

Naravno, možete i besciljno šetati, sjesti na neku od brojnih terasa u centru uz Ljubljanicu ili na Perešernovu trgu i uživati u ušminkanoj i prekrasnoj Ljubljani, "složenoj" nekako baš po mjeri čovjeka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju