Bilo da je riječ o pripremi tjestenine, točenju vina ili jednostavno uživanju u životu – Talijani izgledaju kao netko tko dobro zna što radi. Naravno, te tradicije stvarale su se stoljećima, no ako želite biti poput Talijana, onda se obvezno držite sljedećih točaka...

Jaja nisu za doručak

Talijane ćete teško vidjeti da doručkuju jaja. Taj jutarnji obrok rezerviran je za snažan espresso i slatko pecivo. Jaja jedu u kuhanom obliku sa sezonskom salatom za ručak ili u frittati za večeru. 

Sezonske namirnice

Dobar dio namirnica, ako želite da budu kvalitetne, vezan je za vremensko razdoblje. Želite najbolje rajčice? Potražite ih od svibnja do listopada. Tražite masline? Najbolje su u kasnu jesen.

Maslinovo ulje

Ako kuhate u nekom talijanskom domu, teško ćete naći ulja kao što su biljno, suncokretovo ili još neko slično tomu. Kuhanje na maslinovu ulju je „obveza“, hrana se priprema na njemu i amen. U svakom slučaju, i nama se to čini logičnim i ne bismo imali ništa protiv spremanja svakog jela na „maslinjaku“.

Vino se slaže s hranom

Talijanska kultura pijenja usko je povezana s kulturom jedenja. Teško ćete vidjeti Talijana koji je naručio tjesteninu i prije nego što je došla navalio na vino. Ne, sačekat će i jelo jer je jedno bez drugog gotovo nezamislivo. Isto tako ga nikada nećete vidjeti da uz jelo pije sokove, bili oni gazirani ili obični. Stol se uvijek postavlja s vodom, občnom ili mineralnom te vinom koje prati jelo. 

I stolno vino je dobro

Iako vino kuće nekad ima negativan predznak, u Italiji to najčešće nije slučaj, Naime, kad vam ga ponude u restoranima, ono je prilično povoljno, a sve zato što to vino nije buteljirano, nema etiketu i slično. U pravilu, radi se o jako dobrom vinu koje pije i sam domaćin!

Hrana je za obitelj

Talijani drže jako puno do obitelji, što se najbolje vidi za nedjeljnim ručkom. Tad se skupi velika obitelj te se uz hranu i piće svi skupa druže do kasnih večernjih sati. Dakle, hrana ima i ulogu povezivanja.

Povežite se i vi na talijanski način u vašem domu te uživajte u okusima Italije, od ponedjeljka 11. listopada u vašem obližnjem Lidlu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju