Da, neke delicije su skupe i plaćamo ih poput suhog zlata. Odresci, rijetke ribe, hrana doslovno posuta zlatom, arhivska vina, sjajni šampanjci – sve to spada u red luksuza. No, junak ove priče, koju donosimo s portala CNN nije ni vino ni riba – već čaj.

Mjesto radnje je fine – dining restoran Glassbelly Tea Lab smješten u Hong Kongu, a jelo od nekoliko sljedova upravo se počelo servirati. No zvijezde večeri nisu ni biftek ni neko drugo jelo, već osam šalica čaja koje će biti poslužene.

 

 

S lijeve strane, u čašama za „kratka“ pića poslužene su tri vrsta čaja, a s desne strane, u čašama za razna pića, posluženo je ostalih pet vrsta. „Pomirišite“ govori konobar, te odmah pojašnjava kako je jedna vrsta čaja servirana u čaši za konjak, zahvaljujući kojoj se mogu bolje osjetiti voćne arome.

Da, prilično je neobičan ovaj opisani način kušanja čaja, no on daje pitanje na odgovr zašto neke vrste kineskih čajeva na tržištu postižu cijene od nekoliko tisuća dolara. U spomenutom restoranu nabavljaju čaj koji je moguće pronaći samo na istoku zemlje, u planinama Wuyi, što ga naravno, čini znatno posebnijim. Najskuplji među njima je vrsta čaja imena Niu Lan Keng Rougoi, čijih, pazite sad, 25 grama možete nabaviti za tridesetak tisuća kuna, dok će vas kilogram izaći više od milijun kuna! U restoranu pak, uživanje u ovom čaju na gore opisani način platit ćete oko 25 tisuća novčanih jedinica Republike Hrvatske.

Kažimo kako ovo nije nešto novo, nije stvar trenda, jer čajevi već jako dugo postižu ogromne cijene. Tako je 2002., 20 grama čaja Da Hong Pao (također raste u planinama Wuyi) kojeg su nekad isključivo konzumirali vladari, postiglo cijenu od nevjerojatnih 200 tisuća kuna. No, ne trebamo ići čak ni toliko u prošlost, jer lani je jedan kolač od 330 grama, koji je sadržavao smljevene listove Puerh čaja, prodan za pola milijuna kuna. Sapienti sat.

U svakom slučaju, vjerujemo da vam se, baš kao i nama, od spomenutih cifri pomalo zavrtjelo u glavi. Naravno, vjerujemo da je i za puno manje novaca moguće popiti fini čaj, no ako vas put ikad nanese u ovaj restoran u Hong Kongu, molimo vas da nam se javite s detaljnim izvještajem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju