C-5 Galaxy je vojni transportni avion interkontinentalnog doleta za stratešku potporu. Najveći je transportni avion u Sjedinjenim Američkim Državama - dug je 75 metara, visok 19,8 metara i s rasponom krila od 67,89 metara. Volumen teretnog prostora mu je tolik da može prevesti do 125 tona težine.

Pitate se što to točno znači? C-5 Galaxy odjednom može prenijeti višenamjenski helikopter s dvostrukim motorom i tandemskim rotorima CH-47 Chionook, tri AH-64 Apache helikoptera ili dva oklopna vozila s gusjeničnim pogonom M2 Bradley. U prošlosti je prevozio kamione, podmornice, pa čak i interkontinentalnu balističku raketu.

Avion je projektirala i proizvela tvornica zrakoplova Lockhead za Američko ratno zrakoplovstvo 1969. godine, a ima brojne zanimljive karakteristike. Napravljen je tako da može poletjeti s različitih podloga – ne samo s asfaltiranih pista, već i s blatnjave staze, pa čak i sa snijega.

Opremljen je i specijalnim mehanizmom za slijetanje – ima rotirajuće kotače s amortizerima, 28 guma (šest više nego Airbus A380), a može i "kleknuti" radi lakšeg utovara. Povrh svega, može se kretati u rikverc i često koristi ovu karakteristiku – i na zemlji, ali i u zraku.

Najveći vojni transportni avion u Sjedinjenim Aneričkim Državama Najveći vojni transportni avion u Sjedinjenim Aneričkim Državama (Foto: Profimedia)

S obzirom na to da može prihvaćati teret s prednje i stražnje strane, letjelica je sedamdesetih godina prošlog stoljeća dobila nadimak Linda Lovelace, po istoimenoj zvijezdi filmova za odrasle. Nosi i nadimak FRED prema kratici za frazu "Fuc*ing Ridiculous Economic Disaster", odnosno u prijevodu "Je*eno smiješna ekonomska katastrofa".

Naime, u procesu razvoja letjelice u šezdesetim godinama prošlog stoljeća stalno su se mijenjali kriteriji američkog ratnog zrakoplovstva za njegov izgled i performanse, a tako su se povećavali i nevjerojatni troškovi. Ova limena ptica troši ogromne količine goriva, a sat leta košta nešto više od sto tisuća američkih dolara.

Fred može prevesti i 73 putnika s obzirom na to da se iznad teretnog prostora nalazi putnička paluba. Zanimljivo je pripomenuti da su sva sjedala na putničkoj palubi okrenuta prema unatrag jer su istraživanja pokazala da su takva sjedala sigurnija za putnike.

Originalnu inačicu aviona C-5A Lockhead je napravio 1969. godine, a tijekom godina su se mijenjali i unaprjeđivali modeli. Dosad je izgrađeno više od 130 letjelica, a nebom trenutačno leti zadnja verzija, odnosno C-5M Super Galaxy.


Kako izgleda Fred u zraku, pogledajte u videu kanala Not What You Think na YouTubeu.

Najbolje prisilno slijetanje aviona u povijesti: "Pad" usred betonske džungle bez ijedne žrtve Let US Airwaysa 1549 - 2 Let US Airwaysa 1549 - 3 Let US Airwaysa 1549 - 4 +0 Let US Airwaysa 1549 - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju