Jedan od čestih gostiju Žumberka naš je fotoreporter Romeo Ibrišević, koji lutajući prirodom u potrazi za zanimljivim motivima često pronalazi mjesta na kojima vrijedi zastati. Jedno od njih je u blizini Pogane Jame, tik do slovenske granice.

Ondje ponosno stoji drvo koje je nekoć nosilo titulu kraljice Jugoslavije, da bi danas bilo najljepše u Lijepoj Našoj. Možda ima i ljepših, tko zna, ali žumberačku ljepoticu vrijedi posjetiti. Poput kakve šumske svijeće, jednako je široka od vrha do na, a visoka je otprilike 45 metara.

Na vrhu ima tek malu krošnju, što se najbolje vidi kad zimi ostane bez lišća. U pogledu na bukvu osobito uživa gospodin Petar Miljenović, koji je jedan je od rijetkih, ako ne i jedini hrvatski ugostitelj koji svoj smještaj iznajmljuje potpuno besplatno. O njegovoj lovačkoj kućici smještenoj „usred ničega“ gdje se besplatno spava i uživa u rakiji pisali smo ovdje. Pokraj kućice je slikoviti izvor, a voda nakon otprilike 300 metara utječe u veliku špilju nazvanu Pogana jama.

Gospodin Miljenović ispričao nam je i da je hrvatska kraljica jedna od rijetkih preostalih primjeraka iz nekadašnje stare šume koja je s vremenom posječena. Ostao je tek komadić onoga što je prije bilo. Srećom, o bukvi se i dalje brinu ljudi koji su zaduženi za očuvanje žumberačke prirode pa tako rupe koje naprave djetlići pune voskom kako bi kraljica što duže ostala lijepa i zdrava.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju