Gradnja geodetskih kupola sve je veći hit u svijetu. Ove nastambe koje izgledaju kao da su „ispale“ iz znanstveno-fantastičnih filmova obično se sastoje od metalne konstrukcije koja se potom prekriva izdržljivom plastikom.

Startup tvrtka Geoship napravila je i postavila prvu geodetsku kupolu od biokeramike koja kombinira novu tehnologiju izrade postojanih materijala s onim što Američki institut arhitekata naziva najefikasnijim geometrijskim oblikom.

Tehnologija izrade keramičkih geodetskih kupola osigurava korisnicima dom s vijekom trajanjem od 500 godina.

Biokeramika ima krutu molekularnu strukturu sličnu polimeru i izdržljiviju od betona, pa su nastambe građene tim novim materijalom otporne na vatru, potrese, uragane i poplave. Mogu se prilagođavati individualnim željama, 100 posto su netoksične i ugljično neutralne.

Tvrtka Geoship vjeruje da njihove biokeramičke geodetske kupole mogu riješiti problem nedostatka raspoloživih i cjenovno prihvatljivih domova u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i ostatku svijeta.

Kupole su dostupne za prednarudžbu po cijeni od 30.000 dolara ili oko 200.000 kuna za osnovni model do 100.000 dolara ili 670.000 kuna za nastambu obiteljske veličine.

Geoship se nada da njihove geodetske kupole ne predstavljaju samo održivu poboljšanu opciju za stanovanje, već i mogućnost za kreiranje novih ekoloških zajednica u budućnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju