Australski nacionalni prijevoznik Quantis proglašen je najsigurnijim zrakoplovnim prijevoznikom na svijetu na popisu AirlineRatings.com za 2023. godinu.  AirlineRatings.com pri izradi svoje procjene uzima u obzir čimbenike koji uključuju ozbiljne incidente, nedavne nesreće sa smrtnim ishodom, revizije upravnih i industrijskih tijela zrakoplovstva, profitabilnost, vodeće sigurnosne inicijative u industriji, stručnu procjenu obuke pilota i starost flote.


Airline Ratings u službenoj objavi kaže da se svih 20 kompanija uvrštenih na popis ističe u industriji i prednjači u sigurnosti, inovacijama i lansiranju novih zrakoplova. Sigurnosne razlike između 20 najboljih zrakoplovnih prijevoznika vrlo su male.

Zbog interesa javnosti AirlineRatings.com, koji prati 385 zrakoplovnih prijevoznika diljem svijeta, objavio je i listu najsigurnijih niskobudžetnih kompanija, ali one nisu rangirane, nego su nabrojene abecednim redom. Dvije liste potrebne su, kažu, jer te dvije vrste kompanija rade na sasvim drugačije načine i zato se ne mogu uspoređivati.

Nasigurnije niskobudžetne aviokompanije u 2023. su: Air Arabia, AirAsia Group, Allegiant, Air Baltic, easyjet, FlyDubai, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Indigo, Ryanair, Scoot, Southwest, Spicejet, Spirit, Vueling, Vietjet, Volaris, Westjet i Wizz.

20 nasigurnijih aviokompanija u 2023.:

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. Etihad Airways
 4. Qatar Airways
 5. Singapore Airlines
 6. TAP Air Portugal
 7. Emirates
 8. Alaska Airlines
 9. EVA Air
 10. Virgin Australia/Atlantic
 11. Cathay Pacific Airways
 12. Hawaiian Airlines
 13. SAS
 14. United Airlines
 15. Lufthansa/Swiss Group
 16. Finnair
 17. British Airways
 18. KLM
 19. American Airlines
 20. Delta Air Lines

 

Odmorite oči: 10 najljepših šuma na svijetu koje će vas oduševiti Olympic National Forest Otzarreta Šuma bambusa +1 Šuma bambusa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju