Možda nejneobičnija zračna luka nalazi se na otoku Barra u Škotskoj i jedino je mjesto na svijetu gdje komercijalnim letom slijećete na plažu. Nećete, naravno, letjeti Airbusom, nego malim, posebno dizajniranim avionom koji može sletjeti na pijesak. I jasno, samo ako je oseka.

Već sam red letenja, koji ovisi o plimi, čini ovaj aerodrom neobičnim osvježenjem u zračnom prometu, u nekom romantičnom smislu, a jedinstveno iskustvo da doslovno s neba padnete u spektakularni škotski krajolik mora biti nevjerojatno.

Prometna linija

Na pijesak u širokog plitkog zaljeva Traigh Mhor na sjevernom dijelu otoka Barra prvi zrakoplovi sletjeli su u lipnju 1936. Danas je to jedna od najprometnijih lokacija tvrtke Highlands and Islands Airports Ltd. s brojem putnika koji godišnje premašuje 14 tisuća.

Aerodrom Barra - 4 Aerodrom Barra - 4 (Foto: Shutterstock)

Barra svaki dan ima dva dolazna leta iz Glasgowa i dva odlazna za Glasgow. Od ogromne je važnosti iza stanovnike ovog zabačenog otoka u Vanjskim Hebridima, ali i za sve brojnije turiste koji se dolaze diviti njegovoj prirodi.

Pista pod morem – dvaput dnevno

Zračna luka Barra nalazi se na 1,5 metara nadmorske visine. Ima tri kratke uzletno-sletne staze označene drvenim stupovima i postavljene u trokut tako da se uvijek može sletjeti niz vjetar. Da zahtjevno slijetanje na pijesak prođe uspješno ne ovisi samo o pilotu, pa osoblje dva puta dnevno s plaže skuplja smeće koje je donijela plima i pazi na urednost pista. Jer ipak je ovo jedina plaža na svijetu gdje dvorac od pijeska može uzrokovati zrakoplovnu nesreću. Iako zračna luka nema dozvolu za noćne letove, hitni letovi mogu poletjeti i po mraku zahvaljujući posebnim vozilima koja osvjetljavaju pistu i reflektirajućim trakama na plaži.

Vjetrokaz je znak

Kada je zračna luka zatvorena i nema letova, plaža je obična javna plaža i mjesto za rekreaciju, šetnju pasa, skupljanje školjaka i surfanje, a sletne piste postaju šetnica, popularna i među domaćima i među turistima. Jedino je važno, a i službeno se traži od svih posjetitelja, pratiti položaj vjetrokaza koji najavljuje let i opasnost na plaži: spušten vjetrokaz znači da je zrak čist, a podignut – bježite, aerodrom je u funkciji.

Putovanje za poželjeti: Vlak iz Münchena i Beča do savršenog talijanskog bisera Cinque Terre (Pet zemalja) UNESCO je 1997. godine uvrstio na popis svjetske baštine Cinque Terre sela su izgrađena na strmim liticama iznad mora do kojih se dolazi vlakom iil pješice Ovih pet sela nalazi se unutar dvanaest kilometara prekrasne obale po kojoj možete šetati +0 Cinque Terre nudi mnoštvo lokalnih vina i prekrasan ručak s pogledom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju