Od australskog jezera koja izgleda poput zvakače gume pa sve do krvavog vodopada na Antarktiku, priroda nas često iznenadi i izbaci pokoji trik iz rukava.

Polarna svjetlost, Grand Canyon, Mount Everest i Viktorijini slapovi samo su neki od prirodnih fenomena koji su nam dobro poznati i koje u današnje vrijeme, kada imamo cijeli svijet na dlanu, možemo lako obići.

Međutim, na zemlji postoji još puno prizora koji su manje poznati, a ostavljaju bez daha. Izdvojili smo 10 prirodnih fenomena koji pokazuju koliko je Zemlja posebna. Neki od njih su dan danas neobjašnjena pojava.

1. Penitentes

Ove zapanjujuće snježne formacije nalaze se na visinskim ledenjacima suhih Anda, između Čilea i Argentine. Penitentes su visoke, tanke ledene oštrice koji gledaju prema suncu. Nastaju procesom sublimacije, kada sunčeve zrake snijeg pretvore u vodenu pare, a da ga pritom ne otope. Na taj način nastaje šuma fascinantnih šiljastih ledenjaka, koja može biti visoka od dva centimetra pa sve do dva metra.

2. Jezero Pitch

Nalazi se na jugozapadnom dijelu otoka Trinidad i predstavlja najveću prirodnu asfaltnu tvorevinu na svijetu. Duboko je 75 metara. Nije poznato kako je nastalo, a vjeruje se da postoji još od miocena, geološkog razdoblja od 23 do 5 milijuna godina prije Krista. Pitch nije popularna destinacija za odmor jer se u jezeru ne može plivati, pecati ili voziti čamcem. Cijelo jezero je bazen naftne smole, zgusnutog taloga koji nastane kad ispare lakše tekućine.

3. Kamenje koje jedri

Radi se o kamenju koje se kreće pustinjom Doline smrti. Kamenje je teško 350 kilograma i nije poznato što ga pokreće. Za sobom ostavlja tragove i jedna je od najvećih prirodnih misterija u SAD-u. Neki znanstvenici vjeruju da ih pokreće led, ali mnogi se ne slažu s njima.

4. Životinjska kiša

Ribe padaju s neba?! Tako su prošle godine reagirali stanovnici Texasa kada su doživjeli ovu bizarnu meteorološku pojavu. Na prvu nevjerojatna pojava, događa se kada pijavice ili tornada podignu malene životinje u zrak, a one padaju s neba zajedno s kišom.

5. Crvena plima

Fenomen promjene boje površine mora, iako prekrasan, može biti opasan za ljude, floru i faunu mora. Radi se o štetnom cvjetanju odraslih algi koje mogu promijeniti boju mora. Do cvjetanja dolazi zbog kopnenog i stočnog otpada koji završi u moru. Ovu pojavu moguće je vidjeti diljem svijeta.

6. Ledeni krugovi

Veliki ledeni krugovi nastaju kad se u vodi pojave topli i hladni tokovi. Stručnjaci kažu da ovaj fenomen nije nevjerojatan, samo što ga ne možemo vidjeti često. Zbog temperaturnog kontrasta pod vodom nastaje mali vrtlog, a komadi leda se istovremeno počinju rotirati i prave savršeno oblikovane ledene diskove na vodi. Ovaj fenomen imali su priliku vidjeti Kinezi i Amerikanci.

7. Vatreni tornado

Vatreni tornado dug pola kilometra pojavio se prvi put 2003. u Australiji. Ovaj nevjerojatni fenomen, koji je ujedno zastrašujuć, nastaje kada se spoje požari i veliki naleti vjetra. Inače rijetki, u zadnje vrijeme se pojavljuju sve češće. Od 2018. do 2020. u Coloradu je zabilježeno nekoliko vatrenih tornada. Lokalno stanovništvo naziva ih „vatrenim vragovima“.

8. Električne lopte

Slučajevi blistavih električnih kugli na nebu dugo su zbunjivale stručnjake koji su ih proučavali. Obično se pojavljuju tijekom grmljavine kao žuta, narančasta ili plava plutajuća sfera na nebu. Nastaju u roku nekoliko sekundi, a ponekad su popraćene šištanjem i neugodnim mirisom.

Ova pojava prvi put je zabilježena 1638., kada je „velika vatrena lopta“ ušla kroz prozor engleske crkve. Tek su 2012. znanstvenici s kineskog Northwest Normal sveučilišta otkrili da se kugle sastoje od silicija, željeza i kalcija, ali još nitko nije saznao kako nastaju i koliko su opasne.

9. „Bubble gum“ jezero

Jezero Hiller, ili „jezero koje izgleda poput žvakače gume“, nalazi se u zapadnoj Australiji i popularno je zbog svoje ružićaste boje. Boju uzrokuju alge i drugi mikroorganizmi, a slano je jednako kao Mrtvo more. Jezero su otkrili britanski pustolovi 1802, a najbolje se najbolje može vidjeti iz ptičje perspektive. Jedna od poznatih turističkih atrakcija u Australiji je prelijetanje preko ovog fascinantnog područja.

10. Smrtonosni ledeni prst

Svijet je s ovim fenomenom upoznat još davne 1960., ali još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći što je točno ledeni prst, kako nastaje i koliko je smrtonosan. Javlja se u specifičnim uvjetima na polarnim područjima, ispod blokova plutajućeg morskog leda. Ispod površine vode stvara se ledena, duguljasta skulptura koja seže do dna, a na sebe hvata razna bića poput morskih ježeva i zvijezda.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju