Drugi sisački festival piva
održao se u subotu, a osim Siščana privukao je velik broj ljubitelja piva iz svih krajeva Hrvatske. Posjetitelji su kušali zanatska (craft) piva 11 malih pivovara, među kojima i Zmajska, Pivionica, Bošnjak, Križevačka pivovara, Bad Brewery, Medvedgrad, Varionica, Nova runda i drugi, a tu je bila i lokalna, petrinjska Udruga pivara.

'Prezadovoljni smo odazivom i uspjehom manifestacije, a i pivari su nam komentirali da je ovo jedan od najboljih festivala piva u Hrvatskoj', ističe Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, koji je s Turističkom zajednicom Siska organizirao manifestaciju. Iako su pivari ponijeli puno više piva nego lani, nekima je ipak ponestalo prije kraja manifestacije, što govori u prilog cijenjenosti domaće pive među Siščanima. Pivo je uglavnom bilo točeno, a na posebnom štandu moglo se kupiti i 14 vrsta pive u boci.

Prije programa na Šetnici Slave Striegla, koji je bio popraćen i koncertom Gustafa, u jutarnjim satima Gradski muzej je organizirao rutu starim pivovarama grada Siska. Ovdje, naime, tradicija pivarstva postoji već 161. godinu. 40-ak osoba je obišlo Staru pivovaru, na Obali Ruđera Boškovića, koja je danas stambeno-poslovni objekt, a povorka je produžila do Nove pivovare, u podrumima ispod Klizališta Zibel, gdje je sve dočekalo i iznenađenje: pivo. Ovom rutom prezentirana je tradicija proizvodnje piva u Sisku, koja je počela 1855. kada je utemeljena prva pivovara. Te je godine u grad došao Čeh Novak i pokrenuo proizvodnju. Sisačka pivovara mijenjala je vlasnike kroz godine, a bila je i u vlasništvu obitelji Alexander, koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare.

Atmosferu s 2. Sisačkog festivala piva pogledajte u galeriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju