BLUES BROTHERS - SWEET HOME CHICAGO

Jedan od najvećih blues standarda kojeg je osobono napisao čovjek koji je prodao dušu vragu, Robert Johnson. Kako je Johnson živio u vrijeme kada su autorska prava bila rastezljiv pojam, ovu pjesmu je obrađivao tko god je znao odsvirati tri akorda na akustičnoj gitari. Ipak, najveću popularnost pjesmi je stigla kada su ju izveli likovi na filmu! Jake i Elwood Blues, a u stvari John Belushi i Dan Aykroyd obradili su ovaj song 1980. godine u filmu 'Blues Brothers' koji je postao kultni klasik. Ponukani uspjehom filma Belushi i Aykroyd su osnovali pravi band koji je odsvirao preko stotinu koncerata sve do Belushijeve smrti 1982. godine. Kao što smo rekli nema tog blues izvođača koji nije obradio 'Sweet Home Chicago', tako ni američki predsjednik Obama nije izdržao zapjevati u društvu BB Kinga.

 

FRANK SINATRA - CHICAGO

IStina, ovu pjesmu svi ovako zovu, međutim ako vas pitaju na 'Milijunašu' i kažete: Chicago! Biti će to netočan odgovor! Puno ime pjesme je 'My kind of town', a ime grada se nalazi u zagradi kao alternatvino rješenje. Originalno, i ova pjesma je snimljena za film! Mjuzikl 'Robin i 7 lopova' iz 1964. u kojem su glumili Frank Sinatra, Sammy Davis jr. i Dean Martin, te nominirana za Oscara gdje je 'poražena' od teme iz filma 'Mary Poppins'. Nakon toga, pjesmu snima Sinatra i postaje jedna od njegovih evergreen hitova.

ELVIS PRESELY - IN THE GHETTO

Jedan od najpoznatijih hitova kralja Elvisa, snimljena je 1969. godine, pjesma je o siromaštvu na ulicama Amerike tj. u ovom slučaju grada Chicaga. Pjesma o mladiću se rađa i getu te koji odrasta gladan i jedini izlaz vidi u kriminalu. Krade i tuče se na ulicama, kupuje pištoj, krade automobil, pokušava pobjeći, ali biva ubijen. Elvisova pjesma propituje nas koji mislimo da će siromaštvo samo nestati i okrećemo glavu kada su u pitanju ljudi koji žive u siromaštvu...do we simply turn our heads, and look the other way.

Još pjesama u Chicagu:

ZZ TOP - JESUS JUST LEFT CHICAGO
RYAN ADAMS - DEAR CHICAGO
SUN KIL MOON - SUNSHINE IN CHICAGO
SUFJAN STEVENS - CHICAGO
WILCO - VIA CHICAGO

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju