Ako ste jedni od onih koji su odlučili svoj godišnji odmor provesti kod kuće, ili vam situacija jednostavno ne dopušta drugačije, onda znate koliko je ponekad potrebno truda da bi se razbila monotonija i skratili dani.

No, nije sve tako sivo. Dovoljno je da razbijete svoje navike, iako i to može biti kompliciranije nego što se čini, mi smo tu da vam pomognemo. Evo par trikova i savjeta kako odmor kod kuće učiniti odmorom iz snova.

Prihvatite spontanost

Spontanost je vrlina koju posjeduje malo ljudi. Zašto za vrijeme svojeg odmora sve mora biti isplanirano i po špagi? Najbolje stvari su one koje se dogode spontano. Dovoljno je da ujutro nakon doručka sjednete u auto i uputite se u nepoznatom smjeru. Ostavite mobitel kod kuće i put pod noge. Bilo da se radi o izletu u obližnju šumu ili možda želite u novi restoran koji se otvorio u blizini.

I ne, ne pomišljajte na rezervaciju stola. Čemu to? Spontanost nisu rezervacije, a ako se kojim slučajem dogodi da su svi stolovi zauzeti potražite neki restoran koji bi vam se isto tako mogao svidjeti. Neplanski često ispada najbolje. Pa makar pojeli sendvič na mostu iznad rijeke s dragom osobom.

Prenoćite u obližnjem hotelu

Noćenje u hotelu koji se nalazi u blizini vašeg doma možda zvuči otrcano i nepotrebno, ali zamislite da provedete strastvenu noć bez djece, roditelja ili bilo koga tko bi vam inače kod kuće mogao smetati. Isto tako, rezervacije su nepotrebne.

Lutajte toliko dugo dok ne pronađete slobodnu sobu pa makar se morali voziti i nekoliko desetaka kilometara dalje od svog doma. Usput stanite u nekom šumarku, tko zna što se može dogoditi.

>> 10 mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste

Istražite nova mjesta

Oni koji žive u malim mjestima teško da nisu upoznati sa svim dijelovima svog grada. Ali što je s gradovima u neposrednoj blizini? Recimo jednodnevni izlet u Samobor, Trogir, Opatiju...?

Bez prethodnog planiranja sjednite u automobil i uputite se prema obližnjem gradu koji vas od davno fascinira, a još ga niste imali prilike upoznati. Istražujte, fotografirajte, sjedite na kavama i dan završite u restoranu za koji nikada niste čuli.

Učinite barem jednu ludo zabavnu stvar

U vašoj neposrednoj blizini nalazi se adrenalinski park koji nikada niste posjetili? Sada je pravo vrijeme za to. Okupite ekipu i okušajte se u paintballu ili raznim drugim adrenalinskim aktivnostima.

Ili, ako vam se malo više putuje, skoknite do najbliže rijeke koja je prikladna za rafting, iznajmite opremu i krenite u avanturu koju nećete tako brzo zaboraviti.

Pretvorite doručak u avanturu

Rijetki od nas mogu za vrijeme radnog tjedna boraviti po restoranima i bistroima kako bi doručkovali, te se većina naših doručaka svodi na brza peciva ili nešto s nogu.

No kada ste doma, onda vam ništa ne stoji na putu da slobodno istražite ponudu koju nude restorani za doručak. Isto tako, nemojte se prethodno informirati, neplanski se bacite u avanturu za potragom najboljeg doručka u gradu.

>> Dosta vam je gužvi? Posjetite zemlje s najmanje turista na svijetu

Okupajte se u obližnjim toplicama

Tko je rekao da morate otputovati na more kako biste uživali u koktelima i kupanju? Svi koji su barem jednom proveli odmor kod kuće znaju kako su toplice pravo rješenje za to. Ponuda toplica i termi u Hrvatskoj je raznolika te će svatko pronaći pravu zanimaciju za sebe.

Vaš posjet termama ne mora se svesti samo na kupanje i ispijanje koktela na ležaljkama. U sklopu većini termi nalaze se i wellnes centri u kojima se možete opustiti i nagraditi za sav dosadašnji rad. Nemojte škrtariti, barem ne te dane u godini.

Kupite barem jednu nepotrebnu stvar

Sada konačno imate vremena za shopping bez razmišljanja o tome kako trebate stići na posao, ili kako morate na brzinu doma jer treba spremiti ručak.

Ovo su vaši dani, kada možete priuštiti da svoje vrijeme rasporedite na one stvari na koje to inače ne bi. Shopping je jedna od njih, a ujedno vam može poslužiti i kao prava terapija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju