Prema raznim studijama, magični crni napitak bez kojeg mnogi ne mogu započeti ni zamisliti dan ima itekako pozitivan učinak na vaše zdravlje. Naime, kava može održati vašu jetru u sjajnoj formi, dati vam dodatnu snagu, pa čak i pomoći da živite dulje. A nova istraživanja pokazuju da što više kave konzumirate, manji je rizik da ćete umrijeti mladi.

Desetogodišnja studija napravljena na sveučilištu u španjolskoj Pamploni uključila je čak 20 tisuća sredovječnih mediteranskih stanovnika. Svi su oni za početak ispunili upitnik koji je otkrio njihove životne navike, konzumiranje kave, sociodemografske karakteristike i dotadašnje zdravstveno stanje.



Tijekom idućih deset godina, znanstvenici su pratili svakog sudionika jednom godišnje, a u slučaju smrti, prikupljali su informacije od njihovih obitelji. S dobivenim informacijama, znanstvenici su mogli procijeniti vjerojatnost smrti u odnosu na osnovnu potrošnju kave. 

Za vrijeme istraživanja umrlo je 337 sudionika i oni su izuzeti iz rezultata. Istraživanje je pokazalo kako su oni koji su konzumirali 4 šalice kave dnevno imali čak 64 posto niži rizik smrtnosti od sudionika koji su kavu pili rijetko ili nikad. Štoviše, sudionici koji su pili minimalno 6 šalica dnevno uspjeli su rizik smanjiti za dodatnih 22 posto.



„Naši rezultati upućuju na to da pijenje 4 šalice kave dnevno može biti dio zdrave prehrane“, izjavila je šefica istraživačkog tima Adela Navarro.

Ipak, ako i niste ljubitelji crnog napitka, i na druge je načine moguće produljiti život. Svakodnevno uzimanje 10 grama oraha također može produljiti životni vijek, a vašoj dugovječnosti neće naškoditi ni što više povrća. U svakom slučaju, ako želite doživjeti starost, prije svega – pripazite što jedete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju