"Zadržite li se dovoljno dugo na Picadilly Circusu, naletjet ćete na sve ljude koje poznajete“ – tako nekako glasi izreka o ovom trgu u području West Enda. Iako stanovnici Londona to poriču, ta izreka dobro prikazuje pomalo kaotično i dinamično mjesto i jedan od glavnih londonskih trgova, nama uz Trafalgar Square najzanimljivijih.

Ako na Picadilly Circus izađete direktno iz istoimene podzemne stanice, zabljesnut će vas svjetleće reklame, brdo plakata i reklama za razna kazališta i dočekati vas gužva oko fontane posvećene Anterosu, Erosovu bratu. Ako ste prije toga razgledavali ostale dijelove grada, gdje u tipični londonski dan nedostaje poneko veselje, ovaj će vas trg i ulični zabavljači, nasmijana lica i mnogobrojni restorani i kazališta vratiti u život.

Kazališni raj

Da biste upoznali neki grad/mjesto čim bolje, potrebno je okusiti njegove najpoznatije posebnosti, a londonska je kazališna scena, uz Brodway u New Yorku, najpoznatija u svijetu. Ona se nalazi upravo na West Endu i samo je ime postalo sinonim za kazališno područje grada.

Shaftesbury Avenue Shaftesbury Avenue (Foto: Getty)

Na jednoj vas strani trga čeka kazalište Criterion, a krenete li ulicom Shaftesbury Avenue, prolazit ćete pokraj kazališta Lyric, Apollo, Moustrap Teathre Procjets, Queen's Teathre, Palace Teathre. I baš kao što to biva na tako dinamičnoj i širokoj kazališnoj sceni, svako kazalište oblijepljeno je plakatima za aktualnu predstavu. Jadnici, Thriller, Mačke… Pogledajte što možete vidjeti i kada na web-stranici.

I najizbirljiviji će naći nešto za sebe

Osim prema kulturi koja se u Londonu ostvaruje velikim dijelom u kazalištu, grad upoznajemo i prema gastronomskoj ponudi koju nam nudi. Srećom, West End je dobra učiteljica, pa će vam ponuditi i veliki izbor restorana ukazati na sve značajke londonske kuhinje koja je zapravo multikulturalna. Osim engleskog doručka u većini običnih restorana, mnogi će vam preporučiti Jamie Oliver's Diner koji možete naći na više mjesta u gradu. Isprobajte nešto i iz velikog izbora azijske, indijske, kineske ili talijanske kuhinje. Ovisno o ukusu, možete jesti fini sushi u dućanu/restoranu Wasabi.

Zanimljivo je da tamo, kao i u mnogim takvim restoranima, više plaćate ako jedete tamo, nego ako hranu uzimate "za van“.

West End je dio Londona koji morate posjetiti ako želite osjetiti pravi, londonski ritam grada.