"Zadržite li se dovoljno dugo na Picadilly Circusu, naletjet ćete na sve ljude koje poznajete“ – tako nekako glasi izreka o ovom trgu u području West Enda. Iako stanovnici Londona to poriču, ta izreka dobro prikazuje pomalo kaotično i dinamično mjesto i jedan od glavnih londonskih trgova, nama uz Trafalgar Square najzanimljivijih.

Ako na Picadilly Circus izađete direktno iz istoimene podzemne stanice, zabljesnut će vas svjetleće reklame, brdo plakata i reklama za razna kazališta i dočekati vas gužva oko fontane posvećene Anterosu, Erosovu bratu. Ako ste prije toga razgledavali ostale dijelove grada, gdje u tipični londonski dan nedostaje poneko veselje, ovaj će vas trg i ulični zabavljači, nasmijana lica i mnogobrojni restorani i kazališta vratiti u život.

Kazališni raj

Da biste upoznali neki grad/mjesto čim bolje, potrebno je okusiti njegove najpoznatije posebnosti, a londonska je kazališna scena, uz Brodway u New Yorku, najpoznatija u svijetu. Ona se nalazi upravo na West Endu i samo je ime postalo sinonim za kazališno područje grada.

Shaftesbury Avenue Shaftesbury Avenue (Foto: Getty)

Na jednoj vas strani trga čeka kazalište Criterion, a krenete li ulicom Shaftesbury Avenue, prolazit ćete pokraj kazališta Lyric, Apollo, Moustrap Teathre Procjets, Queen's Teathre, Palace Teathre. I baš kao što to biva na tako dinamičnoj i širokoj kazališnoj sceni, svako kazalište oblijepljeno je plakatima za aktualnu predstavu. Jadnici, Thriller, Mačke… Pogledajte što možete vidjeti i kada na web-stranici.

I najizbirljiviji će naći nešto za sebe

Osim prema kulturi koja se u Londonu ostvaruje velikim dijelom u kazalištu, grad upoznajemo i prema gastronomskoj ponudi koju nam nudi. Srećom, West End je dobra učiteljica, pa će vam ponuditi i veliki izbor restorana ukazati na sve značajke londonske kuhinje koja je zapravo multikulturalna. Osim engleskog doručka u većini običnih restorana, mnogi će vam preporučiti Jamie Oliver's Diner koji možete naći na više mjesta u gradu. Isprobajte nešto i iz velikog izbora azijske, indijske, kineske ili talijanske kuhinje. Ovisno o ukusu, možete jesti fini sushi u dućanu/restoranu Wasabi.

Zanimljivo je da tamo, kao i u mnogim takvim restoranima, više plaćate ako jedete tamo, nego ako hranu uzimate "za van“.

West End je dio Londona koji morate posjetiti ako želite osjetiti pravi, londonski ritam grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju