Iako je na kraju Portugal predvođen Ronaldom bio prejak, zemlja iz koje dolaze Bale i društvo oduševila je sve poklonike i zaljubljenike u najvažniju sporednu stvar na svijetu izvrsnim igrama na Euru. Stoga, bio bi red da vas malo bolje upoznamo s Walesom, što ćemo sada i učiniti...

1. Wales je zemlja dvoraca. Vjeruje se kako ima više dvoraca po kvadratnom kilometru od svih ostalih zemalja na svijetu.

2. Nogometaši su nas oduševili, ali nacionalni sport Walesa je ragbi.

3. Ostanimo još malo kod sporta. Pravila tenisa su napisana 1873. godine upravo u Walesu.

4. Zbog pješčanih dina koje su uobičajene u zemlji, ovdje se snimao i kultni Lawrence od Arabije.

5. Prema statistikama iz 2011., u zemlji ima oko devet milijuna ovaca i janjaca, što je gotovo tri puta više od broja stanovnika.



6. Wales ima dva službena jezika: engleski i velški. Ovaj drugi je keltski jezik koji potječe iz 6. stoljeća, te se smatra jednim od najstarijih jezika Europe. Govori ga otprilike 25 posto stanovnika zemlje.

7. Zemlja mitskog kralja Artura, o kojem su ispripovijedane brojne legende i snimljeni filmovi, upravo je Wales.

8. Ako želite probati nešto iz velške kuhinje, vrlo vjerojatno ćete od mesnih jela dobiti janjetinu, koja se jede vrlo često zbog velikog broja farmi u zemlji.

9. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch – ime je jednog grada u državi. Jasno, ovo je i najduže ime nekog grada u Europi.

10. Na zastavi Walesa nalazi se zmaj. Time je Wales jedna od samo tri zemlje na svijetu koja ima zmaja na zastavi, ostale dvije su – Malta i Butan.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju