Po gradu se priča kako slastičarnica Orijent u Maksimirskoj 34 radi najbolji kesten-pire. Ovaj kremasti desert od zasitnih jesenskih plodova iz porodice bukovki priprema se po tajnom receptu koji je star kao i obrt otvoren davne 1936. godine, a prodaje se sa šlagom po cijeni od 22 kune.

Za dobar kesten-pire zaslužan je svježina glavne namirnice. 'Najviše volimo upotrebljavati sitni kesten sa Sljemena i okolice Zagreba, npr. markuševački, a vrlo je dobar i petrinjski. Mislimo da su puni okusa, a možda smo se mi navikli na njih,' kaže vlasnica slastičarnice Šeherezada Sučević.

Vlasnica Orijenta vjeruje kako se kod pripreme pirea ne treba previše komplicirati, već pustiti kesten da bude glavna zvijezda te slastice.

'Njegov okus mora snažno dominirati, ostalo je diskretna pratnja. Mislim da je važno odabrati dobar kesten, zdrav i aromatičan. Ne držite se striktno nekog recepta, probajte pire kada ga začinjavate. Kesteni su različite slatkoće i vlažnosti, pa recept treba prilagoditi ovisno o kestenu,' upozorava gđa. Sučić, koja savjetuje da ga uvijek jedete s nešto šlaga.

U vrijeme kestena, u slastičarnici se može naći i druge slastice od ove namirnice s visokim postotkom škroba. Od klasičnih Marona preko torti od kestena s makom, šljivama, brusnicama, dunjom, čokoladom i karamelom do francuskog Mont Blanca s marcipanom, ali s prepoznatljivim potpisom slastičarnice Orijent.

 

Stigao je kesten!Od danas kesten pire, a od sutra i kolači od kestena :)

Posted by Slastičarnica "Orijent" on 3. listopad 2013

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju