Nedavno smo vas vjerojatno iznenadili spoznajom kako je autom moguće 'proći ispod brodova', o čemu ste mogli pročitati u priči o nizozemskom akvaduktu. E, pa pretpostavljamo da ćemo vas i sad jednako iznenaditi kad čujete kako postoji i nešto što se zove vodeni most, tj. most po kojem plove brodovi. I izgleda kako to i nije rijetkost, pa smo odmah iskopali tri takva primjerka koje ćemo redom i predstaviti.

Wasserstrassenkreuz Magdeburg (Njemačka)


Da, ovaj teško izgovorivi most na istoku zemlje zaslužuje posebno spominjanje. Otvoren je 2003., a povezuje Elbe-Havel kanal s kanalom Mittelland, čime omogućava brodovima prijelaz preko rijeke Elbe. S dužinom od 918 metara, najveći je plovni akvadukt na cijelom svijetu. Njegova izgradnja je zapravo, počela davno, još 30-ih godina prošlog stoljeća, ali je ubrzo zbog rata, a kasnije i razjedinjenja Njemačke, odgođena sve do 1997. godine. Izgradnja ovog mosta skratila je brodovima put za čak 12 kilometara, a itekako je pomogla pri transportu robe. Naravno, ni pješaci nisu zanemareni, te i oni mogu prelaziti most. Danas spaja berlinsku riječnu luku s lukama na rijeci Roni, a spomenimo još da je izgradnja koštala točno 500 milijuna eura.Akvadukt Pontcysyllte (Velika Britanija)

Nevjerojatno, ali istinito: Ovaj akvadukt u Walesu izgrađen je između 1795. i 1805. Njegovo ime bi s velškog preveli kao 'most koji spaja', a smatra se jednim od najvećih arhitektonskih čuda u povijesti. Već više od 200 godina, najduži je i najveći akvadukt u zemlji, a prije sedam godina UNESCO ga je uvrstio popis Svjetske baštine. Akvadukt je 307 metara dugačak, 3,4 metra širok i 1,6 metara dubok i dio je 18 kilometara dugačkog sustava akvadukata. Visok je 38 metara, a za elegantan i monumentalan izgled zaslužni su materijali korišteni u gradnji, poput kovanog i lijevanog željeza. U 19. stoljeću bio je posebno značajan zbog transporta, dok se danas njime ne odvija prijevoz roba i dobara, već prvenstveno služi kao mjesto koje turisti rado posjećuju.

Barton Swing akvadukt (Velika Britanija)

Ovaj akvadukt smjestio se u predgrađu grada poznatog po industriji i nogometu, Manchesteru. Nije veličinom impresivan ni bllizu kao prethodna dva, ali je po nečemu poseban: naime, ovo je jedini rotirajući plovni vijadukt na svijetu. Dovršen je davne 1894., a i on je nekad prvenstveno služio za prijevoz sirovina, primjerice ugljena. Danas njime prometuju tek manji brodovi, a kako sve to izgleda, najbolje će vam dočarati fotogalerija, ali i ovaj zanimljivi video. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju