Voda je izvor života, osim kada nije… U nekim slučajevima ljudi se trebaju držati što dalje od vodenih površina. Ovo su najopasnije koje postoje na zemlji…

1. Rio Tinto, Andaluzija, Španjolska

Rijeka Tinto u Španjolskoj toksični je spoj nusprodukata rudarenja za teškim metalima te crpljenja kiseline. Posljednjih 5 tisuća godina na području oko rijeke rudarilo s u potrazi za zlatom, srebrom, barkom i drugim metalima i mineralima. Rezultat je zagađena rijeka koja teče 100 kilometara kroz zaljev Cadiz. Iako je za ljude izrazito otrovna, u njoj ipak ima života, anaerobne bakterije koje se hrane sulfidima u vodi.

2. Kipuće jezero, Dominica

Ovo jezero zaslužilo je svoj naziv jer temperature u njemu dosežu i do 92 stupnja Celzija. A to je samo oko ruba. Nitko se nije približio sredini da bi izmjerio temperature tamo. Povremeno razina jezera drastično pada, samo da bi se vrlo brzo opet napunila. Ovo je rezultat vulkanske aktivnosti na ovom području.

3. Plava laguna, Derbyshire, UK

Britanska Plava laguna zapravo je kamenolom Far Hill. Kamenolom je poplavio nakon zatvaranja, a njegova primamljujuća zelena boja dolazi od kemikalija iz kamenja, koje 'laguni' daju 11.3 pH vrijednost. Čisto da skužite o čemu se radi, pH vrijednost amonijaka je 11.5, a varikine 12.6. Ako vam ovo nije dovoljno da vas odgovori od kupanja, a ispod površine skriva se i smeće, izmet i mrtve životinje. Lokalne vlasti čak su u nekoliko navrata obojale lagunu u crno, da odvrate kupače, no ni to nije pomoglo, jer se voda uvijek razbistri.

 

A photo posted by @_noelsadin_ on

4. Jezero Mono, Kalifornija, SAD

Jedno od najstarijih, ali i najsmrtonosnijih jezera u SAD-u sadrži ogromne količine soli, koja se deponirala u jezero i učinila ga tri puta slanijim od oceana, uz pH vrijednost 10. Toksičnost varira ovisno o dubini vode. Ovdje živi vrsta škampi, muhe i alge. Ptice iz okoline, ako odluče popiti vodu, neće dugo preživjeti, pa se tako povremeno znaju nakupiti lešine ptica na obali.

5. Jezero Kivu, između Ruande i Konga, Afrika

Ako ste mislili da je ovo jezero opasno zbog svoje lokacije, to nije jedini razlog. Opasno je zbog deponija metana i ugljičnog dioksida ispod jezera. Iako su plinovi sami po sebi relativno bezopasni, jezero je tempirana bomba jer eksploziju može izazvati bilo što, erupcija vulkana ili pokušaj da se plinovi izvuku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju