Zamislite da za avion možete kupiti kartu koju ćete koristiti kad i koliko god hoćete? Upravo to je početkom osamdesetih ponudila jedna američka kompanija, a ovo je priča o njima!

Godine 1981., aviokompanija American Airlines odlučila je ponuditi kartu cijene 250 tisuća dolara, koja će kupcima dati mogućnost besplatnog putovanja do kraja njihovih života. U slučaju nadoplate još 150 tisuća, mogli ste na put voditi još jednu osobu po izboru, također do kraja života. Devet godina poslije takvu kartu su prodavali za 600 tisuća, a tri godine poslije za milijun dolara. Unatoč cijeni karte koja očito nikad nije bila jeftina, priznali su kako je ova ideja jedna od najglupljih ikad provedenih u djelo.

Svi putnici su dobili pravo letjeti prvom klasom kad god to požele, a uz sve to, ostale su im razne pogodnosti poput nagradnih milja, koje su bez problema vremenom poklanjali rodbini i prijateljima. Sve ove povlastice doveli su do pravog ludila među ljudima koji su kupili doživotnu karticu, pa tako jedan od najpoznatijih besplatnih letača, Sam Rothstein priznaje da bi se vikendom znao probuditi i sjesti na avion za Kanadu, gdje bi proveo popodne i navečer se jednostavno vratio doma. S druge strane, jedan korisnik je 16 puta u jednom mjesecu letio za London, katkad ostajući tek toliko da nešto pojede. Naravno, sve to u prvoj klasi koju je kartica garantirala.

Jedan od onih koji je maksimalno iskoristio blagodati karte bio je i biznismen Jacques Vroom. Ovaj čovjek je punih 20 godina najmanje četiri puta tjedno letio prvom klasom, i to ne samo poslovno. Po vlastitom priznanju zajedno sa suprugom znao bi posjetiti Nairobi, Tokyo, Hong Kong ili bilo koji drugi grad kad god mu dođe želja, zajedno sa suprugom, jer je Vroom odmah lupio i doživotnu kartu za pratnju.

American Airlines ubrzo je uvidio grešku, jer kad su krenuli s ponudom ni sami nisu mogli vjerovati da će neki ljudi koristiti avionski prijevoz na svakodnevnoj bazi. Primjerice, već spomenuti Rothstein sa sobom je uvijek nosio i torbu kojoj bi također rezervirao mjesto, a dao joj je i ime 'Rothstein bag'. Od '94 ova ponuda više nije bila na stolu, ali dotad su je kupili već mnogi i uživali u njenim blagodatima.

25 godina nakon uvođenja, jedna je interna istraga pokazala da su doživotne karte kompaniju koštale milijun dolara godišnje! Po osobi!. 2008. godine karte su ukinute, ali su vlasnici istih masovno tužili kompaniju. Rothstein i Vroom na kraju su ostali bez karata zbog povrede pravila, ali neki ostali putnici i dalje svijet obilaze 'besplatno'

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju