Svijet ide naprijed, a s njim i avioindustrija. U skoroj budućnosti letovi bi mogli postati još ugodniji, jer je moguće da više neće biti turbulencije.

Nakon turbulencije obično zadrhtite i taj trenutak nije vam baš svejedno. Ok, neki ostanu i savršeno mirni, ali pustimo takve heroje na miru… U svakom slučaju, možemo se složiti kako turbulencija nipošto nije previše ugodna pojava, no zahvaljujući znanosti mogla bi postati stvar prošlosti.

Do sada, svladavanje turbulencije bio je posao pilota, ali najnovijim istraživanjima došlo se do otkrića kako je moguće turbulencije otkriti unaprijed zahvaljujući naprednoj tehnologiji.

> Riječ pilota: Odgovori na sva pitanja koja muče osobe koje se ne vole voziti avionom

Naime, znanstvenici sa sveučilišta u Varšavi otkrili su tehnologiju koja bi mogla dovesti do nestanka turbulencije. Radi se o sustavu Aircraft Meteorological Dana Relay koji se zapravo već, nalazi u avionima i služi za predviđanje turbulencije. Ipak, turbulenciju ne može spriječiti, jer je trenutačno preveliki trošak emisija svih potrebnih podataka.

Znanstvenici su stoga na probnom zrakoplovu, razvili tehnologiju pomoću logaritama, koja šalje podatke svake četiri sekunde. Test je pokazao da bi ova tehnologija u potpunosti spriječila turbulenciju, jer bi piloti imali na raspolaganju 100 sekundi za njeno izbjegavanje.

Nadajmo se da će ova tehnologija čim prije i biti i primjenjena, pa će i oni koji muku muče s turbulencijom, konačno doći na svoje i bezbrižno ploviti nebom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju