Great Ocean Road ili Velika oceanska cesta jedan je od najljepših načina za istraživanje jugoistočne obale Australije. Točnije, riječ je o 243 kilometara dugom potezu koji spaja gradove Torquay i Allansford, a na kojem se isprepliću kišne šume, čarobne plaže i urbana betonska džungla.

Upravo zato cesta se smatra velikom turističkom atrakcijom. Prođete li je u osobnom automobilu, kroz prozor limenog ljubimca vidjet ćete gradove Anglesea, Lorne, Apollo Bay i Port Campbell, kao i prirodna vapnenačka čuda kao što su Dvanaest apostola ili tjesnac Loch Ard.

Cestu su izgradili povratnici iz Prvog svjetskog rata u periodu od 1919. i 1932. godine te je posvetili svim vojnim žrtvama tog rata. Upravo zato mnogi nazivaju Great Ocean Road najvećim ratnim spomenikom na svijetu.

Cesta ima dvije trake, a ograničenja brzine variraju od 50 do 100 kilometara na sat. Prekrasni krajolici vrlo su umirujući, ali mogu biti smetnja vozačima. Ne čudi stoga što većina ljudi koja ovdje prolazi u automobilima želi biti na suvozačkom mjestu.

Ako ste skloniji otkrivanju prirodnih ljepota na vlastitim nogama, od 2004. godine na raspolaganju vam je i Great Ocean Walk. Riječ je o povezanim putevima za pješačenje dugima 104 kilometara koji spajaju grad Apollo Bay i turističku atrakciju 12 apostola.

Kako izgleda vožnja po Great Ocean Roadu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju