Uskrs
je jedan od onih blagdana koje biste trebali provesti u krugu obitelji. Ali, ako vam je to jedna od rijetkih prilika kada možete spojiti više dana u komadu, onda biste ga trebali iskoristiti za bijeg od svakodnevice. I mi vam nudimo upravo to. Dok smo ovih dana predstavljali destinacije na Kvarneru, sada je red došao da se okrenemo sjeveru Hrvatske i istražimo njegove ljepote.



Podravina

Podravina je onaj dio Hrvatske u kojem ćete se osjećati zaista posebno. Iako je stotinama kilometara udaljena od mora, posebnost kraja leži u dobrim ljudima i prekrasnoj prirodi. Đurđevac, kao svojevrsna prijestolnica, poseban je po mnogočemu.

Ali, ipak je najposebniji po jedinoj pustinji u Hrvatskoj i njezinim devama. Da, dobro ste pročitali. U Hrvatskoj postoji pustinja s devama. Deve su ovdje od prošle godine i u jako kratkom vremenu postale su glavna atrakcija ovog dijela zemlje.

Podravina je poznata i po umjetnosti. Odavde su nastala neka od najboljih djela naivnog slikarstva. Đurđevac je dom hotelu koji je ime dobio po legendi o Picokima. Događaj iz 16. stoljeća govori nam o snalažljivosti, domišljatosti i hrabrosti ovdašnjih stanovnika koji su Turke napali pjetlićem. Turci su se zbunili i odlučili napustiti ove krajeve, a stanovnici su nastavili sa svojim plodonosnim životom.



Trakošćan

Najljepši hrvatski dvorac i po novome, jedan od 20 najljepših na svijetu, idealna je destinacija za obiteljski odmor. Nekada rezidencijalni dvorac sada je dom muzeju koji čuva bogatu zbirku oružja, starog namještaja i nekih od prvih fotografija snimljenih na području Hrvatske.

Trakošćan je okružen prekrasnim perivojem i jezerom, a godišnje privuče više od 200 tisuća ljudi, što ga čini najposjećenijim dvorcem i perivojem u ovom dijelu Europe. Jezero okružuje zaštićena park šuma, koja svojim posjetiteljima priča priču o njezinim stanovnicima i dugoj povijesti.

Kako bi vaš odmor bio potpun pobrinut će se hotel Trakošćan, koji je svega stotinjak metara udaljen od dvorca. Hotel raspolaže sa 126 moderno opremljenih soba, vrhunskim restoranima te wellness centrom Lorem Paradiso. Stručno će vam osoblje pomoći odabrati najbolje iz ponude, kako biste se u potpunosti opustili i maksimalno iskoristili svoje vrijeme. Hotelski restorani, a la carte Arx Thacorum i pansionski Drašković, pružit će vam savršen uvid u specijalitete ovog kraja i bogatstvo zagorskih jela.



Stubičke toplice

U samom srcu prelijepog Hrvatskog Zagorja smjestile su se Stubičke toplice, mjesto poznato po bogatoj povijesti, ali i termalnim izvorima na kojima su nastala popularna kupališta. Ovo je kraj u kojem se odigrala Seljačka buna.

Nedaleko Stubičkih toplica nalazi se poučno-povijesna staza koja će vas odvesti do hrasta Galežnjaka. Ovo drvo zauzima posebno mjesto u našoj povijesti jer legenda kaže da je upravo ono bilo drvo na kojem su vješani pobunjeni kmetovi u Seljačkoj buni 1573. godine. Iako oštećen udarom groma i polomljenih grana, hrast još uvijek odolijeva zubu vremena kako bi svjedočio o bogatoj povijesti kraja.

No, ovdje se ne dolazi samo zbog povijesti nego i zbog vrhunske gastronomije. Zagorje je poznato po dobroj hrani, a možete si samo zamisliti kako se goste kada su u pitanju uskršnji blagdani. Neizostavna šunka i jaja te orehnjače i makovnjače dočekat će vas na uskršnjem stolu, a za ručak počastit će vas neizostavnom puricom s mlincima i zagorskim štruklima. Sada se već sigurno pitate gdje. U hotelu Matija Gubec, u samom srcu Stubičkih toplica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju