Uber razvija električno vozilo EVTOL s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem koje bi odjednom moglo prevesti četiri osobe na željenu destinaciju.

Točnije, riječ je o električnoj bespilotnoj letjelici, koja bi se trebala kretati brzinom od oko 322 kilometara na sat te na taj način smanjiti gužve na cestama, stres te vrijeme potrebno za prelazak s točke A na točku B.

Uber razvija električno vozilo EVTOL s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem koje bi odjednom moglo prevesti četiri osobe na željenu destinaciju. Letjelica se osmišljava u suradnji s inženjerom iz NASA-e u sklopu programa Uber Elevate, a u zraku bi se trebala naći već 2023. godine. Također, Uber je s NASA-om potpisao i Space Art Agreement o korištenju zračnog prometa kojemu je cilj stvoriti novi sustav kontrole zračnog prostora.

Prvi testovi napravit će se u Dallasu, a do 2020. leteći taksiji bit će testirani i u Forth Worthu te Los Angelesu koji je jedan od najzakrčenijih gradova današnjice te vapi za rješenjem kojim bi razrijedio kolonu automobila na svojim prometnicama.

EVTOL-i bi trebali polijetati i slijetati na krovove zgrada i tako spriječiti dodatne gužve na cestama.

Električne bespilotne letjelice nisu novina na svjetskom tržištu – na njima već neko vrijeme rade svi od Airbusa preko Boinga do Daimler grupe.

Što sve donosi program Uber Elevate, pogledajte u videu na YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju