Piletina cacciatore zapravo je talijanski način pripreme pilećeg mesa na lovački način.

U centru pažnje ovoga jela sočna je piletina koja se kuha u umaku od rajčice te sljubljuje s maslinama i gljivama, a najčešće poslužuje uz kremastu palentu.

Slavni britanski chef Gordon Ramsay dao je ovom jelu svoj osobni pečat te transformirao piletinu cacciatore u nedoljivo jelo. 

Sastojci za piletinu cacciatore:

  • 1 komad pilećih prsa
  • 2 svježe rajčice
  • 2-3 žlice umaka od rajčice
  • 100 grama pilećeg temeljca
  • 50 grama brašna
  • 10 maslina
  • 4 kriške svježeg limuna
  • 1 žlica svježih kapara
  • ½ luka
  • 1 čajna žličica nasjeckanog češnjaka
  • malo bijelog vina
  • svježi bosiljak
  • sol i papar po želji
  • 2-3 kockice maslaca
  • 2-3 žlice maslinova ulja

Priprema:

  1. Prerežite piletinu po širini kako biste dobili dva tanja odreska slične debljine.
  2. Uvaljajte piletinu u brašno koje ste prethodno začinili s nešto soli i papra.
  3. Na malo maslinova ulja zapecite piletinu sa svake strane u trajanju od dvije minute. U tavu dodajte i komadić maslaca.
  4. Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane da se odmara.
  5. U istu tavu dodajte luk nasjeckan na kockice uz malo maslinova ulja i kockicu maslaca. Pirjajte nekoliko minuta dok se luk ne počinje karamelizirati.
  6. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i propirjajte.
  7. Deglazirajte tavu s malo bijelog vina.
  8. Pustite da se vino reducira dok ne dobijete sirupast umak.
  9. Dodajte nekoliko žlica umaka od rajčice i pileći temeljac. Kada umak zakuha, smanjite temperaturu.
  10. Dodajte svježe rajčice narezane na kockice i vratite piletinu u tavu. Pustite da se kuha na laganoj temperaturi sedam do osam minuta.
  11. U umak dodajte nasjeckane masline, svježe kapare, nasjeckan svježi limun i malo svježeg bosiljka. Sve zajedno promiješajte i poslužite s kremastom palentom. Dobar tek!

U YouTube videu pogledajte kako Gordon Ramsey radi piletinu cacciatore i s čime je poslužuje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju