Piletina cacciatore zapravo je talijanski način pripreme pilećeg mesa na lovački način.
U centru pažnje ovoga jela sočna je piletina koja se kuha u umaku od rajčice te sljubljuje s maslinama i gljivama, a najčešće poslužuje uz kremastu palentu.
Slavni britanski chef Gordon Ramsay dao je ovom jelu svoj osobni pečat te transformirao piletinu cacciatore u nedoljivo jelo.
Sastojci za piletinu cacciatore:
- 1 komad pilećih prsa
- 2 svježe rajčice
- 2-3 žlice umaka od rajčice
- 100 grama pilećeg temeljca
- 50 grama brašna
- 10 maslina
- 4 kriške svježeg limuna
- 1 žlica svježih kapara
- ½ luka
- 1 čajna žličica nasjeckanog češnjaka
- malo bijelog vina
- svježi bosiljak
- sol i papar po želji
- 2-3 kockice maslaca
- 2-3 žlice maslinova ulja
Priprema:
- Prerežite piletinu po širini kako biste dobili dva tanja odreska slične debljine.
- Uvaljajte piletinu u brašno koje ste prethodno začinili s nešto soli i papra.
- Na malo maslinova ulja zapecite piletinu sa svake strane u trajanju od dvije minute. U tavu dodajte i komadić maslaca.
- Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane da se odmara.
- U istu tavu dodajte luk nasjeckan na kockice uz malo maslinova ulja i kockicu maslaca. Pirjajte nekoliko minuta dok se luk ne počinje karamelizirati.
- Dodajte sitno nasjeckan češnjak i propirjajte.
- Deglazirajte tavu s malo bijelog vina.
- Pustite da se vino reducira dok ne dobijete sirupast umak.
- Dodajte nekoliko žlica umaka od rajčice i pileći temeljac. Kada umak zakuha, smanjite temperaturu.
- Dodajte svježe rajčice narezane na kockice i vratite piletinu u tavu. Pustite da se kuha na laganoj temperaturi sedam do osam minuta.
- U umak dodajte nasjeckane masline, svježe kapare, nasjeckan svježi limun i malo svježeg bosiljka. Sve zajedno promiješajte i poslužite s kremastom palentom. Dobar tek!
U YouTube videu pogledajte kako Gordon Ramsey radi piletinu cacciatore i s čime je poslužuje.