Senj se smjestio između obronaka Kapele i Velebita, najveće planine u Hrvatskoj. Ovaj grad prije svega poznat je po nemilosrdnoj buri koja ovdje puše, ali i po činjenici da je i za najvrelijih dana more ovdje dosta svježe.

Sam Senj najstariji je grad na sjevernom dijelu Jadrana, a utemeljen je u predrimsko doba, prije 3000 godina, na brdu zvanom Kuk. Osim po buri, poznat je i po povijesnom romanu "Čuvaj se senjske ruke" Augusta Šenoe, odnosno po žiteljima grada iz vremena radnje romana. Naime, od 1537. godine područje Senja naselili su Uskoci, katolički bjegunci koji su vodili borbu s Osmanlijama i Mletcima koji su htjeli osvojiti ova područja. Oni su u Senju, točnije na brdu Nehaj iznad samog grada, u istoimenoj tvrđavi imali svoje središte i odavde planirali i vodili svoje pohode i bitke. Tako je bilo sve do 1617. godine, kad su otjerani.

Danas je tvrđava Nehaj simbol grada koji uporno odolijeva neumoljivoj senjskoj buri. Sama tvrđava sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća, koje su se prvotno nalazile izvan gradskih zidina. Nehajska tvrđava kockastog je oblika, orijentirana prema stranama svijeta. Vanjski zidovi građeni su od tesanih kamenih blokova koji se sužavaju prema vrhu, a debljine su  do 2 metara. Završavaju kruništem, na kojem se nalazi pet malih kula.

U dvorištu tvrđave je cisterna koja je osiguravala neometanu opskrbu vodom za određeno razdoblje. Oko zdenca su prostorije u kojima su se nekada nalazili vojnici i spremišta za oružja i ognjište. Kao je ovo bila vojna tvrđava, cijela gradnja bila je podređena toj funkciji. Na prvom katu smješteni su bili časnici i zapovjednici, a na drugom topnička bitnica. Vrh tvrđave služio je kao vidikovac, s kojeg se pružao pogled na sve prilaze Senju, s kopna i mora, s kojeg su se mogli vidjeti dimni i svjetlosni signali svih suradnika s otoka i obale.

Danas tvrđava Nehaj služi u turističke svrhe, a s vrha se pruža prekrasan pogled na Kapelu i Velebit, more, ali i otoke Zečevo, Prvić i Krk. Sudionici Highlander Velebita, avanture života, koja vas u 5 dana vodi preko više od 100 kilometara netaknute divljine jedne od najljepših hrvatskih planina, imaju priliku uživati u "pogledu s Nehaja" jer je pokraj tvrđave okupljanje prvog dana, nakon čega vas autobusi prebace do starta na Zavižanu. Highlander Velebit ove godine se održava od 25. do 30. rujna, tako da još imate dovoljno vremena za pripremiti se za avanturu života!

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju