Danas je samo jedno sigurno – na Euru u Parizu će biti burno! A prije početka dvoboja, nećemo vas gnjaviti taktikama i zamislima izbornika, već vas upoznati s Turskom kroz 16 neobičnih činjenica!

Zemlja kojom čvrstom rukom vlada Erdogan prema zadnjim podacima osamnaesta je najmnogoljudnija zemlja planete s nešto više od 80 milijuna ljudi koji su ovdje našli svoj dom. Postoji gotovo oduvijek pa je prepuna spomenika starih više tisuća godina, prirodnih ljepota (padaju nam odmah na pamet magične 'terase' Pamukkale), palača…

No, ovaj put se nećemo baviti niti Aja Sofijom, niti Plavom džamijom, a bome ni nogometom, već vas upoznati s onom drugom, manje poznatom stranom Turske.1. Vjerovali ili ne, u Turskoj postoji grad koji nosi ime Batman, a s obzirom da broji oko 350 tisuća stanovnika, ne radi se tek o nekakvom malenom selu. Primjerice, Batman bi u Hrvatskoj, bio drugi grad po veličini!

2. Čak 80 posto lješnjaka koji se izvezu u svijet, dolaze iz Turske.

3. Slavna istanbulska tržnica Grand Bazaar ima 64 ulice, 4 tisuće dućana i 25 tisuća zaposlenih!4. Sv. Nikola, za kojeg svake godine brižljivo pripremamo čizmicu, rođen je u turskoj Patari.

5. Sve do 1934., većina Turaka nije imala prezime. Kao i mnoge druge stvari i ta je promijenjena reformama 'najvećeg sina turskog naroda' Mustafe Kemala Ataturka!

6. Nije samo Sv. Nikola rođen na području današnje Turske. Slavni pjesnik Homer, basnopisac Ezop i apostol Pavao, danas bi Tursku nazivali svojom domom.

7. Nažalost, prema zadnjim podacima, više se novinara nalazi u zatvoru u Turskoj nego bilo kojoj drugoj zemlji.8. Obala Crnog mora u Turskoj dugačka je 1650 kilometara. Usporedbe radi, to je jednako udaljenosti Pariza i Berlina.

9. Iako možete ugledati deve u turističkim resortima, znajte da ovdje nema pustinja i da su one uvezene odnekud.

10. Istanbul je jedini grad na svijetu koji se proteže na dva kontinenta, europskom i azijskom. No, Turska je gotovo ipak cijela u Aziji, tek 3% države nalazi se na teritoriju Europe!11. Iako je Nizozemska zemlja tulipana, ovo divno cvijeće ostatku Europe približili su turski trgovci u 16. stoljeću.

12. Ukupno 13 mjesta u zemlji se nalazi na popisu UNESCO – a kao Svjetska baština. Nije ni čudo što je zemlja prema nekim pokazateljima šesta najposjećenija na svijetu.

13. Ovdje bi se svakako isplatilo otići na skijanje. Naime, postoji čak 130 vrhova viših od 3 tisuće metara, u blizini kojih su napravljena mnoga skijališta.

14. Popularni strip junak Zagor, koji je najveću slavu stekao u 'rodnoj' Italiji i zemljama bivše Jugoslavije, uživa veliku popularnost i u Turskoj. Naime, Turci su čak snimili i film o njemu, kojeg možete naći na youtubeu!
15. Slavna Troja o kojoj ste nekad učili u školi, nije se nalazila u Grčkoj, već u Turskoj.

16. Slavne Cezarove riječi 'Veni, vidi, vici' izgovorene su na području Turske, a i Aleksandar Veliki je riješio problem gordijskog čvora u blizini Ankare.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju