Kada prvi put dođete u neko mjesto, sigurno jedva čekate da istražite sve njegove skrivene tajne, ali i obiđete poznate znamenitosti. No, iako nama posjetiteljima su te zanimljivosti atraktivne, lokalcima često baš i nisu. Ovo je popis najomraženijih atrakcija.
 

1. Toranj Montparnasse, Pariz

Najomraženija zgrada u Parizu svoju je titulu zaslužila zbog svoje visine koja je prema mnogima narušila izgled grada. Izgrađena je 1973. i ima 59 katova, čime je bila viša od ostalih zgrada u Parizu, a nakon toga je čak i donešen zakon koji sprečava gradnju sličnih građevina.

2. Kip Petra Velikog, Moskva

Ako odete u Moskvu, sigurno nećete propustiti priliku fotkati se s kipom u pozadini, no zato ga lokalci mrze. Smatraju je "odvratnom" i "najružnijom skulpturom s kraja 20. stoljeća". Kip je u 1990-ima naručio političar Juri Luzhkov.

3. Spomenik Vittoriu Emanueleu II., Rim

Talijani smatraju ovu zgradu prevelikom, po njima ni boja mramora nije najbolje pogođena, smislili su za nju mnogo nadimaka, ali među turistima je popularna.

4. Centar Pompidou, Pariz

Otvoren je 1977. na nezadovoljstvo mnogih Parižana koji su smatrali da se uopće ne uklapa u svoju okolinu (koju uglavnom čine građevine iz 15. stoljeća). Prema navodima New York Timesa iz tog vremena, jedna žena bila je toliko nesretna nakon gradnje ove zgrade da je arhitekta udarila u glavu kišobranom.

5. Zgrada parlamenta, Bukurešt

Iako impresivna izgledom, lokalci ju mrze jer ju je izgradio diktator Ceausescu, prilikom čega je i raselio 40 tisuća ljudi kako bi napravio mjesta za Parlament. Ovo se dogodilo nakon razornog potresa 1977., a svaka zgrada u krugu 25 tisuća kilometara srušena je i izgrađena nova koja je pasala uz zgradu parlamenta. Palača je završena tek 1994., nekoliko godina nakon smrti diktatora, a danas je ovdje smješten Nacionalni muzej suvremene umjetnosti.

Turističke atrakcije koje lokalci mrze - 4 Turističke atrakcije koje lokalci mrze - 4 (Foto: Getty Images)
 

6. Mount Rushmore, Južna Dakota

Planina na kojoj su izrezbareni američki predsjednici sveta je zajednici Indijanaca koji su tamo živjeli i protivili su se njenom nastanku. Četiri glave izrezbarene su u periodu od 1927. do 1941., a sada ih svake godine posjeti oko 2,5 milijuna ljudi.

7. Times Square, New York

Trg je dobio svoj naziv kad je New York Times preselio svoje urede tamo 1904. U vrijeme Velike svjetske gospodarske krize postao je poznat kao centar trgovine drogom, prostitucije i drugih kriminalnih aktivnosti. No, 1990-ih tadašnji gradonačelnik je pretvorio Times Square u zonu privlačnu turistima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju