Tukani su ptice iz porodice Piciformes koje karakterizira lijep i velik kljun. No on je često i izvor njihovog prokletstva. Ove se ptice preprodaju na crnom tržištu po cijenama i do 33.000 kune, a krivolovci nekad znaju odsjeći kljun kao suvenir i pustiti pticu da umre jer se ista više ne može hraniti.

Dokumentarni film Zemlja tukana prati nevjerojatnu priču o tukanu imena Grecia, čija je nesretna sudbina pokrenula akciju za spašavanje životinjskog svijeta. Greciji su ljudi odrezali kljun i ostavili osakaćenu pticu da umre. Ljubitelji životinja u Kostariki su zajedno s veterinarima odlučili spasiti pticu, a slučaj je pokrenuo lavinu događaja.

Grecia je dobio novi kljun. Inženjeri su dizajnirali i konstruirali protetički kljun, isprintan 3D printerom, pomoću kojeg se Grecia ponovno mogao hraniti. U isto je vrijeme predana grupa aktivista i volontera pokrenula borbu za uvođenjem kazne za zlostavljanje životinja.



Vodili su se motom da je svaki život, bio on ljudski ili životinjski, vrijedan i mora se štititi. Film Zemlja tukana, u režiji Paule Heredia (Emmy nagrada za In Memoriam: NYC) prati sva nastojanja djelatnika utočišta za životinje Zooave da spase ovu prekrasnu pticu te aktivista diljem Kostarike koji su se borili za promjene.

Film možete pogledati na Discovery Channelu u nedjelju 14. kolovoza u 22 sata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju