U konkurenciji projekata pristiglih iz cijelog svijeta, arhitekti Bruno i Predrag Rechner za projekt i realizaciju Gradske tržnice Vukovar nagrađeni su internacionalnom arhitektonskom nagradom 2A architectural award 2018. za najbolju europsku poslovnu zgradu.

2A Architectural Award internacionalna je arhitektonska nagrada koja promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi u kontekstu različitosti kultura, identiteta, ideja i iskustava.

"Dodjela nagrada, kojoj je prethodilo nekoliko koraka žiriranja radova, održana je u Barceloni Institutu za naprednu arhitekturu, te je naš rad u kategoriji najbolja europska poslovna zgrada osvojio prvu nagradu. Druga nagrada otišla je u Austriju, a treću nagradu osvojili su španjolski kolege", poručili su nagrađeni arhitekti, a ovu predivnu tržnicu slobodno dodajte našem popisu 7 stvari koje trebate preporučiti svakom strancu da posjeti u biseru Dunava.

"Posebno smo sretni što se radi o realizaciji u Vukovaru, kojem smo na ovaj način dali svoj skromni doprinos ljepšem i ugodnijem životu u tom herojskom gradu", zaključili su Bruno i Predrag Rechner.

Vukovarska tržnica - 3 Vukovarska tržnica - 3 (Foto: PR)

"Naša ideja prilikom projektiranja bila je da tržnica svojom pojavom treba postati novi landmark u prostoru, a istovremeno mora zadovoljavati funkcionalne potrebe ovakvog javnog prostora. U arhitektonskom smislu, radi se o velikom natkrivenom prostoru koji treba funkcionirati. 12 mjeseci, 7 dana u tjednu, neovisno o vremenskim uvjetima. Ispod velikog krova smješteni su štandovi za prodaju svježeg voća i povrća."

U tri velika zatvorena boxa nalaze se prostori koji se temperiraju. U prvom boxu
smješteno je ugostiteljstvo, u drugom prostori mesnica, ribarnica, svježeg sira i jaja, a u trećem uredi i servisni prostori tržnice.

Kako pomiriti otvoreno, a zaštićeno? Kako omogućiti sunce zimi, i zaštitu od sunca ljeti? Kako tržnicu zaključati kad ne radi?

"Zgrada je oblikovana kao veliki volumen, ustakljen s tri strane, a zakošen i otvoren prema jugu. Oblikom zgrade otvorena je prema jugu, a zatvorena prema sjeveru, odakle zna puhati jak lokalni vjetar. Oba poprečna pročelja ustakljena su kako bi omogućila dovoljno svjetla, a eliminirala propuh. Južnim pročeljem dominiraju zaokretni aluminijski brisoleji kojima se regulira količina svjetlosti i sunca ljeti i zimi, isto kao i vjetra u slučaju lošeg vremena. Na taj način otvoreni prostor na kojem se nalaze brojni lokalni proizvođači ima svoju reguliranu
mikroklimu
.

Noću kad tržnica ne radi brisoleji se okreću i zatvaraju je, a linijska LED rasvjeta osvjetljava njezina pročelja. Odabrane boje, bež, zelena, žuta i siva, neutralne su kako bi tržnicom dominirale šarene boje domaćih proizvoda", objasnili su autori projekta.

Dajte joj priliku: Zemlja Vatre u kojoj ćete u restoranu pivo platiti 5, a kolu 2 kune! Azerbejdžan - 1 Azerbejdžan - 2 Azerbejdžan - 3 +1 Azerbejdžan - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju