Ako vam to nije dovoljno, Zagreb može postati savršena uvertira za produženi vikend jer se nalazi na idealnoj poziciji za putovanja i savršeno je povezan direktnim letovima do najljepših europskih gradova, i to u samo nekoliko sati vožnje. Za vas smo istražili koje su to destinacije koje možete posjetiti ove jeseni avionom iz glavnog grada Hrvatske.

Advent u Beču Advent u Beču (Foto: Getty)

1. Beč
Austrijsku prijestolnicu lijepo je posjetiti u svako doba godine, no u Beču ćete sigurno najviše uživati za vrijeme adventa jer je tada najljepši zbog mnoštva sadržaja koje nudi, kao i zbog blagdanskog uređenja. Iako se nalazi na svega nekoliko sati vožnje od granice s Hrvatskom, direktan let iz Zagreba uštedjet će vam dosta vremena ako ga mislite posjetiti samo za vikend.

Vrijeme koje bi inače utrošili na putovanje autom iskoristite za istraživanje jednog od najljepših ''adventskih gradova'' na svijetu.

Dodatni razlog da odaberete zrakoplov kao vaše prijevozno sredstvo jest i kupnja karata s Diners Club Croatia Airlines karticom, koja nudi brojne pogodnosti. Korištenjem ove kartice imat ćete priliku utrošiti vrijeme i uživati u loungeu prije samog leta, a kartica je namijenjena i za kupnju robe te usluga u zemlji i inozemstvu. Korištenjem kartice najviše dobivaju oni koji često putuju, posebice zrakoplovom, jer mogu skupljati milje i sudjelovati u nagradnom programu "Miles & More".


Beč je idealna vikend-destinacija jer, iako je riječ o milijunskom gradu, najvažnije adventske lokacije možete obići u dva dana i pritom osjetiti duh austrijske metropole. Za vas smo istražili koja mjesta morate vidjeti, u kojem hotelu odsjesti i gdje pojesti nafiniju zahericu.

 


Gdje odsjesti ?
U Beču od ponude smještaja boli glava. I to doslovno kada shvatite da možete birati između tisuća hotela, hostela, apartmana, soba… Naš je prijedlog ARCOTEL Wimberger Wien, koji je smješten nedaleko od centra, a i odlično je prometno povezan s glavnim gradskim atrakcijama. Platite li noćenje Dinersom, istovremeno možete skupljati i milje i bodove.


Što vidjeti?
Razgledavanje Beča započnite u zimskoj rezidenciji habsburških monarha – palači Hofburg. Posjetite muzej kraljice Sisi, posvećen omiljenoj i popularnoj vladarici. Želite li vidjeti dobru izložbu, u muzeju Albertina trenutačno ''gostuju'' Munch, Chagall i Picasso. Svakako posjetite impresivnu crkvu sv. Stjepana, njezin toranj i katakombe, ali i najvažniji kulturni spomenik Beča – dvorac Schönbrunn. Ako ste nakon kulturnog uzdizanja željni zabave, krenite put Pratera, najstarijeg parka takve vrste na svijetu.

Sacher torta Sacher torta (Foto: Getty)


Gdje jesti ?

Kakav bi to bio posjet Beču bez uživanja u slavnoj Sacher torti? Prema izvornoj recepturi, priprema se u Hotelu Sacher nedaleko od Bečke državne opere, gdje ju možete kušati i kupiti. Ako vam zaherica nije dovoljna, ručajte u Naschmarktu, jednom od najstarijih marketa, u kojem se nude raznolika jela po raznim cijenama. Ako želite biti pravi turist i kušati tradicionalnu bečku šniclu, posjetite Plachuttas Gasthaus zur Opera.

 

2. Kopenhagen


Iako vam na prvu vikend-odmor ili advent u Kopenhagenu vjerojatno ne bi pao na pamet, mi bismo vam svakako preporučili danski glavni grad u najčarobnije doba godine.
Let iz Zagreba traje manje od tri sata, a dovest će vas u jedan od najmodernijih europskih gradova. Iako je na glasu kao mjesto zbog kojeg ćete bankrotirati, tamo se zapravo možete provesti i s ograničenim budžetom, samo je potrebno malo pripreme i istraživanja.

  Kopenhagen Kopenhagen (Foto: Getty)


Gdje odsjesti ?

Urban House Copenhagen idealan je izbor ako želite odsjesti u pomalo otkačenom hotelu. Smješten je na samo tri minute hoda od glavnog kolodvora, koji je savršeno povezan s aerodromom, ali i sa švedskim Malmöom, koji se nalazi otprilike pola sata vožnje od glavnog danskog grada.


Što vidjeti?
Kao pravi turisti, uskočite na brod i napravite turu kanalom. Uzmete li Copenhagen card, u cijenu je uključena tura broda, kao i gradski prijevoz u trajanju od 24 sata. Vožnjom po kanalima moći ćete vidjeti većinu toga, od koloritnog Nyhavena do Male sirene. Nikako nemojte zaobići ni slavnu shopping ulicu Stroget te potpunu suprotnost – komunu ''Freetown Christiania'', napuštenu vojnu bazu koja je postala slobodna zona bez zakona.


Nakon što ste uživali u slobodi, opustite se do daske, jer kao što u Beču postoji Prater, tako je Copenhagen dom Tivolija, drugog najstarijeg zabavnog parka na svijetu. U Kopenhagenu možete i besplatno posjetiti Danski nacionalni muzej, a ako padate na plemstvo, lagano produžite do kraljičinog dvorca i stare kraljevske rezidencije.

Kad vam sve dosadi, pogledajte oko sebe jer ćete sigurno pronaći neki predivni park. Sjedite i odmorite se te uz toplo piće upijajte atmosferu i razmišljajte o tome zašto prije niste posjetili ovaj predivni grad.

Danski sendvič Danski sendvič (Foto: Getty)


Gdje jesti?
Kada biste pitali Dance kamo da odete jesti, preporučili bi vam "meat packing district", nekadašnje mesnice pretvorene u luksuzne restorane u industrijskom stilu. Kada biste ih pitali što morate kušati, rekli bi smorrebrod, odnosno različite kombinacije otvorenog sendviča na tamnoj kriški kruha.

A kako Danci ipak znaju o Danskoj malo više od Punkufera, poslušajte dobronamjerne sjevernjake i uživajte u njihovim specijalitetima. Za kraj se zasladite tradicionalnim i sočnim rolicama s cimetom, koje možete kupiti na svakom koraku. Platite ih kreditnom karticom jer ih prihvaćaju gotovo sve. No sugeriramo da provučete Diners Club karticu.

Ako još niste korisnik Diners Club Croatia Airlines kartice, sad je pravi trenutak da je zatražite bez plaćanja članarine za prvu godinu korištenja. Akcija traje do 31. prosinca 2018. 

Više informacija na www.diners.hr.


3. Lisabon

Za sve ljubitelje dobre hrane, odličnog vina i neprestane zabave Lisabon je odličan izbor za zimsko putovanje. Iako ga putnici najčešće biraju ljeti i u jesen, Lisabon kao jedan od najstarijih gradova na svijetu nudi mnoštvo zanimacija i tijekom hladnijih dana. Krivudave kamene ulice i tramvajske pruge, primamljiva kuhinja, kafići i barovi sa živahnom glazbom te mnoštvo povijesnih znamenitosti razlozi su zbog kojih biste trebali ozbiljno razmisliti o Lisabonu kao sljedećoj destinaciji koju morate posjetiti.

Lisabon Lisabon


Ako ste zimogrozni, onda već danas rezervirajte svoj let jer će vam ugodne temperature, površine prekrivene zelenim ogrtačem, plaže i koloritne četvrti otkriti sasvim drukčiju dimenziju proslave adventa.
Let za Lisabon traje malo više od tri sata, ali ovim ćete putovanjem dobiti čak sat vremena više za razgledavanje jer letite u drugu vremensku zonu. I nas malo zbunjuje promjena vremenskih zona, pa ako niste sigurni što smo upravo napisali, slobodno dođite na aerodrom ranije. S Diners karticom vam sigurno neće biti dosadno jer možete koristiti njihov udobni lounge prostor.


Ovakvi saloni mjesto su gdje korisnici Diners Club Croatia Airlines kartice mogu predahnuti, popiti alkoholna i bezalkoholna pića, kavu ili čaj, no na izbor imate i mnoštvo predjela i slastica koji su smješteni na švedskom stolu. Osim pristupa bežičnom internetu, možete pogledati i neki od satelitskih televizijskih programa ili pročitati dnevne novine i časopise. Sve su usluge salona za korisnike Diners Club Croatia Airlines kartica besplatne.


Gdje odsjesti?
Smještaj u Lisabonu, u usporedbi s velikim svjetskim prijestolnicama, poprilično je jeftin. Najbolja i najjeftinija opcija jest rezervacija hotela preko interneta, no ako želite povoljno odsjesti u hotelu koji se nalazi u blizini znamenitosti i centra grada, svakako provjerite hotel Alfama Terrace, koji možete bukirati Diners karticom i pritom skupljati bodove.


Što vidjeti?

Grad koji leži na moru i na prekrasnoj rijeci Tajo protkan je mnogim avenijama, poput Avenida da Liberdade, Avenida da Republica i Avenida Fontes Pereira de Melo, koje svakako vrijedi posjetiti. Na svakom koraku nalaze se mnoge znamenitosti. Bogatu pomorsku povijest Lisabona možete istražiti u luci, gdje se nalaze toranj Belém i samostan Jeronimos. Nemojte zaobići ni park prirode Arrábida, koji se nalazi u nesporednoj blizini. Grad omeđuju mnogi brežuljci, no svakako posjetite onaj na kojemu se nalazi dvorac Castelo de São Jorge s pogledom na metropolu i rijeku. Svakako obiđite Maursku četvrt, u kojoj ćete vidjeti mnoštvo slikovitih kuća, malih restorana, ali i osjetiti pravi duh ovog predivnog grada. Što se tiče izlazaka doživite četvrt Bairro Alto prepunu malih barova i klubova koji rade dugo u noć.

Portugalsko jelo Portugalsko jelo (Foto: Getty)


Gdje jesti?

Ulica Rua das Portas de Santo antão domaćin je mnogobrojnih restorana u kojima se poslužuju tradicionalna portugalska jela po pristupačnim cijenama. Glavni obrok s tri slijeda možete dobiti već za stotinjak kuna. Popularno lisabonsko piće ginijinhu možete probati u većini kafića i barova ili kupiti u trgovinama koje se nalaze na trgu Rossio.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju