Tisuće ljudi svakodnevno prolaze kroz taj proces kako bi obnovili ovaj, za putnike, važan dokument. No jeste li znali da u nekim državama stanovnici mogu imati više od jedne valjane putovnice?

Amerikancima je dozvoljeno istovremeno imati dvije valjane putovnice u bilo koje vrijeme. Iako druga putovnica vrijedi samo dvije godine, omogućuje lakše putovanje u slučaju da je jedna putovnica izgubljena, ili kada se putuje u zemlje u koje vrijede restrikcije zbog putovanja u neke druge države svijeta.


Nepisano je pravilo da ulazak u politički nestabilne zemlje može biti poprilično otežavajuć. Tako na primjer, ako putujete u neke od zemalja Bliskog Istoka (uključujući Pakistan i Saudijsku Arabiju), možete imati problema kod ulaska i biti podvrgnuti ispitivanju ako u vašoj putovnici ima žigova država za koje oni smatraju da su neprijateljski raspoložene.

Isto tako pečati određenih država u potpunosti onemogućavaju ulazak u neke države. Stoga ako u putovnici imate pečat države Izrael zaboravite na ulazak u Alžir, Indoneziju, Maleziju ili Ujedninjene Arapske Emirate. Tu vam duplikat putovnice može biti od velike pomoći.

Ubrzavanje procesa izdavanja viza s drugom putovnicom.
Mnoge države od vas zahtijevaju da prije ulaska u državu aplicirate za vizu. Proces izdavanja vize može biti dug i onemogućavati vam da u tom trenutku putujete jer vam je putovnica u ambasadi i čeka na odobrenje. Imajuću duplikat možete nesmetano putovati dok vam je druga putovnica u obradi.


Smanjite rizik zapinjanja zbog gubitka putovnice.
Svaki putnik najviše se boji gubitka putovnice. I dok uvijek postoji mogućnost izdavanja kopije putovnice u ambasadi, sam proces može biti iscrpljujuć i neugodan, a ako nemate sve informacije pri ruci proces izdavanja može se jako otegnuti. Imajući već duplikat putovnice izbjegavate mogućnost da zapnete na aerodromu i propustite let kući. Jedini problem mogao bi biti ako vam je za izlazak potrebna viza a ona se nalazi u izgubljenoj putovnici.

Sve se ovo, nažalost odnosi na stanovnike SAD-a. Izgubite li hrvatsku putovnicu, očekuje vas druženje s ljudima u ambasadi, fotkanje i 44 eura za troškove. Pa bolje budite na oprezu...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju