1. Granica koja dijeli Cipar
na dva dijela
Od Turske invazije 1974., ovaj je otok podijeljen na veći, međunarodno priznat južni dio nastanjen uglavnom Grcima, i manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar. Granica prolazi kroz glavni grad, odnosno gradove Nicosiju i Lefkosu.

2. Granica između Gaze i Egipta
Gaza je uzak pojas od 41 km dužine, i od 6 do 12 km širine, ukupne površine od 360 km². Ovo područje prepuno je podzemnih tunela kroz koje se šverca hrana, oružje, ljudi i eksploziv, tako da je pod posebnom kontrolom.

3. Granica između Kuvajta i Iraka
Osim što je pojačana raznim preprekama, ovu granicu okružuje na milijune nagaznih mina tako da je zapravo gotovo nemoguće ilegalno prijeći iz jedne države u drugu.

4. Granica između Malezije i Tajlanda
Ova granica duga je 505 kilometara. A iako još ne postoje betonski zidovi koji bi trebali razdvojiti ove dvije države, zbog loših međususjedskih odnosa - samo što se nisu počeli graditi...

5. Granica između Saudijske Arabije i Jemena
Nakon što se završi, ograda će se protezati od Crvenog mora do Omana. Biti će visoka 3 metra, izgrađena od cijevi, betona i vreća pijeska, a u njoj će se nalaziti i elektronski sistemi za detekciju pokreta.

6. Granica između Pakistana i Indije
Vjerojatno je jedina koja se noću vidi iz svemira -  Indija je postavila stotine tisuća reflektora uzduž granice kako bi se spriječilo krijumčarenje te prijelaz militanata.

7. Veliki zid u Maroku
Ovaj zid dug je gotovo 2570 kilometara, a proteže se uz granicu sa Saharom. Gradnja je započela 1980., a završena 1987. godine.

8. Granica SAD-a i Meksika
Ovo je vrlo vjerojatno jedna od najbolje čuvanih granica na svijetu ispod koje do sada pronađeno više od 200 podzemnih tunela za krijumčarenje. Posljednjih nekoliko godina američke su vlasti pojačale napore u suzbijanju šverca drogom preko granice, zbog čega broj podzemnih tunela još više raste.

9. Granica između Uzbekistana i Afganistana
Ova je žičana granica pod elektricitetom, tako da je prelazak gotovo nemoguć. Također, ovo je jedna od najčuvanijih granica na svijetu.

10. West Bank - Granica u Izraelu
S dužinom od 640 kilometara i visinom od čak 5 metara, ovo je jedna od najčvršćih granica koja je također opremljena najmodernijom opremom za otkrivanje svakog prelaska. Ovdje se godišnje ubije prosječno 220 osoba koje pokušaju ilegalni prelazak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju