Većina će ljudi kad pomisli na Island, pomisliti na led, led i još mnogo leda. Međutim, koliko god to čudno bilo, to ipak nije tako. Island je sve samo ne leden. A sad dok smo razbili taj mit red je da vam predstavimo i neke zanimljive činjenice o ovoj prelijepoj otočnoj državi.

Kupanje
Island je prepun toplih izvora, i ako ga planirate posjetiti sigurno ćete se namočiti u jednom od njih. A prije svakog kupanja, potrebno se istuširati, i to bez ičega na sebi! Takva pravila, što ćete...

Vilenjaci
Većina Islanđana vjeruje u postojanje vilenjaka. Vilenjaci većinom žive u kamenitim područjima, imaju magične moći i uzrokuju nevolje onima koji se usude uznemiravati ih.


Ponoćni golf
Tijekom lipnja i srpnja dan na Islandu traje 24 sata. I dok možete smisliti milijun drugih stvari koje biste mogli raditi za vrijeme 24-satnog dana, mnogi Islanđani koriste to vrijeme kako bi uživali igrajući golf.

Rukomet
Rukomet je na Islandu nacionalni sport, a mi ih znamo kao vječne rivale. Skoro svi stanovnici Islanda znati će vam nabrojati imena svih igrača u reprezentaciji i svom omiljenom klubu.


Skyr
Skyr se jede svakodnevno i za svaki obrok. Riječ je o nečemu jako sličnom jogurtu, što ipak to nije, nego je vrsta mekanog sira s malo masti i jako puno proteina.

Yule Lads
Svaki narod ima svoj način na koji slavi Božić. Tako i Islanđani. Umjesto Djeda Mraza, kod njih je popularan Yule Lads koji svima donosi veselje i darove.

Ribarenje
Od 1950. Island se bori s Velikom Britanijom oko prava na izlov ribe u moru. U Islandu je ribarenje jedan od glavnih grana industrije, a riba je glavna namirnica.


Vulkanska energija

Island ima hrpu vulkana, i dok su neke zemlje u svakodnevnom strahu što žive unutar vatrenog prstena, Island je otišao korak dalje i vulkansku energiju koristi za proizvodnju struje.

Puffin
Puffini su malene ptice sa crnim i bijelim perjem koje imaju povelik kljun zbog čega su neodoljive. Ono po čemu su posebne nije njihov izgled nego činjenica da Islanđani njihovo srce smatraju specijalitetom, i to posebno kada se jede sirovo. Grozno...


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju